Grand Prix Svetozára Stračinu 2023

3. duben 2023

V Bratislavě se uskutečnil 11. ročník soutěže Grand Prix Svetozára Stračinu. Toto soutěžní bienále vybírá nejlepší a nejzajímavější rozhlasové nahrávky hudebního folkloru. V letošním roce se zúčastnilo celkem 12 zemí z celé Evropy, které do soutěže zaslaly celkem 32 hudební snímků z produkcí veřejnoprávních rozhlasových stanic.

Sedmičlenná mezinárodní porota vybrala jednoho absolutního vítěze a udělila také pět speciálních cen. K této výjimečné události pohovoří předseda mezinárodní poroty Bernard Garaj a také člen poroty, východoslovenský redaktor a hudebník Milan Rendoš. Z přihlášených nahrávek zazní ukázky hudebních snímků z Gruzie, Srbska, Švédska, Polska, Slovenska a Maďarska.

Spustit audio

Související

  • Pozvánka na přehlídku Zazpívej, slavíčku

    Redaktor Jan Káčer vás v pořadu Na pěkné notečku pozve na 47. ročník okresní přehlídky dětských zpěváčků z Uherskohradišťska a Uherskobrodska nazvané Zazpívej, slavíčku.

  • Folklor žije?

    O konferenci Folklore‘s Not Dead s ředitelkou Nadace Veronica Helenou Továrkovou. Popřad připravila Marie Hvozdecká.

  • O folklorním Nepůstu

    Nepůst je název kondičního projektu pro členy folklorních souborů. Ti budou až do Velikonoc sčítat našlapané, ujeté či uplavané kilometry a plnit výzvy.