Genocidu Romů v Evropě pod nadvládou nacistů mapuje internetová encyklopedie

13. březen 2024

Internetová encyklopedie o genocidě Romů v Evropě pod nadvládou nacistického Německa poprvé uceleně ukazuje rozsah zločinů proti této menšině.

Encyklopedii představil v berlínském dokumentačním středisku nacistických zločinů šéf Ústřední rady německých Sintů a Romů Romani Rose. Poukázal také na to, že genocidu Romů politici i vědci dlouho upozaďovali. Odborné mapování nacistických zvěrstev proti Romům nyní změnila práce Karoly Fingsové z Univerzity Heidelberg, která projekt internetové encyklopedie vede.

„Encyklopedie genocidy evropských Sintů a Romů poprvé uceleně ukazuje rozsah nacistických zločinů. V rámci projektu byly identifikovány stovky zločinů od zastřelení ve východní Evropě po internace v koncentračních táborech v západní Evropě." 

Fingsové a jejímu týmu tak podle Roseho patří velký dík. Encyklopedii Rose přirovnal k milníkům na cestě uznání a zkoumání genocidy Romů. Za první takový přelom pak označil uznání genocidy Romů v roce 1982 tehdejším německým kancléřem Helmutem Schmidtem. Odhaduje se, že nacisté zavraždili 200.000 až 500.000 Romů a Sintů.

Fingsovou k vytvoření encyklopedie vedla roztříštěnost informací o genocidě Romů. Projekt, který stále ještě není dokončen, označila za rozsáhlé stavební dílo.

„Nyní máme postavenou budovu, máme čerstvě natřenou fasádu a už máme i obrysy místností," řekla Fingsová při spuštění encyklopedie. Jako místnosti pak označila jednotlivá hesla, z nichž mnohá ještě nejsou zpracována. Na zpracování tak například čeká heslo týkající se koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku, naopak informace o takzvaném cikánském táboře v Hodoníně u Kunštátu jsou již dostupné.

Portál nabízí přístup k odborným článkům, které jsou řazeny abecedně a také podle různých kategorií, které se věnují například místům zločinů, životním osudům obětí a přeživších nebo nacistickému mocenskému aparátu a strůjcům zvěrstev. Vedle fotografií obsahuje digitální encyklopedie také interaktivní mapu. Časové řazení nabízí přehled všech souvisejících událostí od roku 1933, kdy se v Německu dostal k moci nacistický vůdce Adolf Hitler.

zdroj: ČTK
Spustit audio