Fresh Film Fest se letos zaměří na fanatismus

25. srpen 2013

Pětidenní filmový maraton Fresh Film Fest vypukne ve středu v kinech v centru Prahy. Festival nabídne svěží, neotřelé a zajímavé filmy, které nejsou jinde k vidění. Celkově představí 140 snímků, jejichž velká část pochází z dílny začínajících filmařů.

Už podesáté nabídne mezinárodní festival Fresh Film Fest program, který splňuje vysoké nároky filmových fanoušků. Pro jeho hlavní programovou sekci letos pořadatelé vybrali téma fanatismu, a to jak ve smyslu pozitivní horlivosti a zapálení pro dobrou věc, tak i ve smyslu negativním. Fanatismus se může projevovat v nejrůznějších oblastech života – například v politice, náboženství, konzumu nebo v přístupu k jiným etnikům. Náboženskému fanatismu se věnují dva filmy, jak říká ředitelka Fresh Film Festu Radka Weiserová.

„Asi nejvýrazněji se tomuto tématu věnuje dokumentární film, který je starší, je z roku 2006 a jmenuje se Jesus Camp – Ježíšov tábor. Mapuje evangelický výchovný tábor, který se snaží poměrně zvláštním způsobem připravit děti už od šesti let na dráhu správných křesťanů. Jedná se o Spojené státy americké, takže si asi posluchači umí představit, jakým směrem se film ubírá.“

Z filmu Jesus Camp (Ježíšův tábor)

Druhý film zaměřený na náboženský fanatismus je naopak úplně nový. Ukazuje, že kdo opustí scientologickou církev, může být vystaven nepřetržitému sledování, finanční likvidaci, odstřižení od přátel i rodinných příslušníků a dalším praktikám.

„Je to britský dokument z roku 2013, který se jmenuje Scientologové ve válce a rozebírá situaci odpadlého dřívějšího člena scientologického hnutí nebo sekty. Nabízí pohled na to, jak toto hnutí, sekta (nebo jak tomu budeme říkat), funguje, jaké jsou zákonitosti jeho existence.“

Z dokumentárního filmu Scientologists at War

Další formou fanatismu je rasismus. I jemu se na Fresh Film Festu věnuje několik snímků, jak uvádí ředitelka Radka Weiserová.

„Určitě asi nejvýraznějším je film Made in Britain, což je film Alana Clarka, jemuž festival uspořádal retrospektivu. Je to britský režisér, který tvořil především pro televizi a je jakýmsi průkopníkem realistické kinematografie. Mapoval společenské a dobové události v Británii 80. let. Tento film je portrétem nepřizpůsobivého mladého neonacisty, kterého úžasným způsobem ztvárnil tehdy začínající Tim Roth. Dalším z filmů, který se také dotýká tohoto tématu, je klasický snímek Kult hákového kříže, který vypráví příběh mladého muže odsouzeného za dvojitou vraždu Afroameričanů v ghettu. Ale tomu předcházela smrt jeho otce, která byla také spojena s rasově motivovanými aktivitami. Jedná se o jeho vyrovnávání se se životem poté, co byl propuštěn z vězení.“

Z filmu Kult hákového kříže

Fresh Film Fest můžete od středy do neděle navštívit v centru Prahy a jeho součástí budou kromě filmových projekcí také koncerty, workshopy, diskuse a výstavy.

Spustit audio