Expozice v Ostravě-Petřkovicích přibližuje původní techniku báňského záchranářství

13. leden 2016

Tma, horko, hluk, stísněný prostor, téměř nedýchatelno. Stovky metrů pod zemí se odehrává každodenní boj horníků dobývajících uhlí. Občas se jejich práce bohužel neobejde bez komplikací. V jednom z historických důlních objektů Landekparku se pozoruhodná Expozice báňského záchranářství věnuje těm, kteří při problémech zasahují.

S těžkou a rizikovou prací hluboko pod zemí jsou spjaté také otřesy, důlní požáry, výbuchy plynu a úrazy. Spolu s těžbou černého uhlí, typickou právě pro Ostravsko-Karvinsko, se tak postupně rozvíjel i obor báňského záchranářství.

Práci a zásahy záchranářů při důlních haváriích dokumentuje množstvím autentických exponátů Expozice báňského záchranářství, která se nachází v prostorách jednoho z historických objektů bývalého Dolu Anselm. Ten byl v provozu mezi lety 1835 a 1991. Po ukončení těžby uhlí se stal kulturní památkou a hornickým muzeem.

Zdokonalování záchranářské techniky

Expozice báňského záchranářství je svého druhu světovou raritou. Zvláště cenná je kolekce desítek dýchacích a oživovacích přístrojů, které pamatují ještě časy císaře Františka Josefa. Návštěvníci mohou vidět výrobky různých firem - od druhé poloviny 19. století až do roku 1940 - a sledovat tak, jak se postupem let stávaly stále dokonalejšími a bezpečnějšími.

Expozice důlního záchranářství v ostravském Landek Parku

Stejně tak mohou zaznamenat technický vývoj veškerého dalšího vybavení báňských záchranářů, včetně osobních sebezáchranných přístrojů, protišlehových obleků, měřičů důlních plynů nebo také lezecké a potápěčské techniky. I v těchto disciplínách jsou mnozí záchranáři zběhlí a dokážou v případě potřeby pomáhat nejen v dolech, ale i na zemi, ve výškách nebo ve vodě.

V další části expozice si pak mohou zájemci prohlédnout výbuchuvzdorné hráze v chodbách s ocelovou a dřevěnou výztuží. Čeká je také návštěva důlní záchranářské základny. Mezi atraktivní podívanou patří i prostor cvičného záchranářského polygonu zvaného dýmnice.

Celá prohlídka končí tam, kde začala – v pietní místnosti zemřelých záchranářů. Plastika, kterou vytvořil sochař Kurt Gebauer, připomíná jména sto tří záchranářů, kteří v naší zemi zahynuli v letech 1924 až 2008 při likvidaci důlních havárií a záchraně jiných lidských životů.

Minulost a tradici hornictví připomíná v Landekparku v Ostravě-Petřkovicích kromě Expozice báňského záchranářství i Podzemní expozice s prohlídkou štol z 19. století a Expozice o historii důlní dopravy.

autor: čan
Spustit audio