Druhý den ruské invaze na Ukrajině. Aktuální dění a reakce Západu hodinu po hodině

25. únor 2022

Ruská armáda ve čtvrtek ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozemní útok na sousední Ukrajinu, jde o největší výpad jednoho státu proti druhému v Evropě od druhé světové války. Dění sledujeme s analytiky, komentátory a našimi zpravodaji, kteří se hlásí přímo z Ukrajiny. 

Čtěte také

V první části Speciálu Radiožurnálu a Plusu se dozvíte, jaké sankce zavedly proti Rusku Velká Británie a Evropská unie. Připomeneme projev amerického prezidenta Joea Bidena. Je Česko připravené přijmout lidi prchající před válkou?

Jaká je situace přímo v Kyjevě, popisuje ve Speciálu po 7. hodině Tomáš Vlach. Jak komentují ruskou invazi světová média? A co znamená, že se ruští vojáci obsadili odstavenou jadernou elektrárnu Černobyl? Poslechněte si záznam speciálního vysílání.

Všeobecná mobilizace a uprchlická vlna

Ve čtvrtek ráno zaútočila ruská vojska podle ukrajinské pohraniční stráže z území Ruska, z Běloruska i z poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Na Ukrajině platí po ruském útoku válečný stav a prezident Volodymyr Zelenskyj nabídl zbraně všem Ukrajincům, kteří se chtějí ruské armádě postavit.

Obyvatelé Kyjeva se skrývají ve sklepě

Poradce kanceláře prezidenta Oleksij Arestovič varoval Ukrajince, že pátek bude horší než čtvrteční zahájení války. Prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že ho chtějí Rusové odstranit. Ukrajinu prý neopustí. V Kyjevě se před ostřelováním lidé ukrývají v metru.

Situace v oblastech bojů je nepřehledná.

Z Ukrajiny sužované útoky ruských jednotek prchají k západní hranici tisíce lidí. Nejen z Kyjeva a měst na východě země, ale i ze západní Ukrajiny. Před hraničními přechody se táhnou mnohakilometrové kolony aut. Z polsko-ukrajinského hraničního přechodu v Medyce u Přemyšlu se ve Speciálu Radiožurnálu a Plusu přihlásil zpravodaj Pavel Novák.

Čtěte také

Sankce a summit NATO

Kyjev přerušil diplomatické vztahy s Ruskem a z řady zemí včetně Česka zazněla ostrá kritika Moskvy. Nové sankce v reakci na ruskou invazi oznámily také Spojené státy či Kanada.

Lídři Evropské unie v noci na pátek odsouhlasili uvalení druhého, masivního balíku sankcí na Rusko, které mají mimo jiné zasáhnout 70 procent ruského bankovního sektoru a dopadnou i na dodávky důležitých komodit.

Kvůli situaci na Ukrajině v pátek odpoledne zasedne odpoledne mimořádný summit NATO. Severoatlantická aliance už včera uvedla do pohotovosti stovky válečných lodí a letadel. Shodla se také na posílení svého východního křídla.

Jsme na prahu nové studené války? Ve speciálním vysílání před 9. hodinou odpovídal komentátor Jan Fingerland.

Obytný dům v Kyjevě, který byl zničen v průběhu ruské ofenzívy

87 % Čechů odsuzuje invazi

Ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu odsuzuje většina Čechů. Téměř 90 procent lidí ji považuje za neobhajitelný akt agrese, ukázal bleskový průzkum agentury Median pro Radiožurnál. Podobný počet dotazovaných má taky obavy z toho, že konflikt bude mít dopad na jejich životy.

Jednou z hrozeb, které se kvůli konfliktu s Ruskem vznášejí nejen nad Českem, ale i nad Evropou, je zastavení dodávek ropy a zemního plynu. Premiér Fiala ujišťuje, že pokud by Rusko přerušilo dodávky energií, Česko je připravené je nahradit. Ropy má stát zásoby na víc než 3 měsíce, zemní plyn musí držet soukromí dodavatelé.

Pokud by k přerušení dodávek došlo, na co by se Češi měli připravit? Zaváděly by se například nějaké regulace odběru? A jak moc by se to projevilo na cenách energií, které rekordně rostly už v posledních měsících? Ve Speciálu Radiožurnálu a Plusu odpovídal vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

autoři: Jan Pokorný , kac
Spustit audio