Druhá šance pro použité balicí papíry. Podnikatelka z Brna je využije jako výplň zboží do zásilek

Tuny dárkových balicích papírů končí každý rok po Vánocích v lepším případě v kontejnerech na tříděný odpad, v tom horším v černých popelnicích. Nové využití pro ně našla spolumajitelka jedné malé firmy z Brna. Na Facebooku požádala své sledující, aby použité papíry nachystali doma před dveře k vyzvednutí. Potrhané a zmačkané papíry použije jako výplň do krabic, ve kterých rozesílá zákazníkům své marmelády a sirupy. Odezva byla nečekaně velká.

Agáta Trantinová vyskládává dodávku plnou vánočních balicích papírů a krabic, které jí nabídli lidé po výzvě, kterou zveřejnila na Facebooku. „Ani trochu jsme to to nečekali. Mě to napadlo 24. prosince a říkala jsem si, že to bude jen pro naše sledující, ale ten příspěvek má asi 300 sdílení prostě v různých skupinách. Odezva byla opravdu veliká.“

Agáta Trantinová vyskládává dodávku plnou vánočních balicích papírů a krabic, které jí nabídli lidé po výzvě, kterou zveřejnila na Facebooku

Skoro to vypadá, jako kdyby to Agáta posbírala někde u těch popelnic na separovaný odpad. „To právě nemůžu udělat kvůli hygieně. Taky mě to napadlo, když jsem se dívala na kontejnery, ale ne. Navíc nevím, co v těch pytlích je. Tady mám jistotu od lidí, že mi tam dali jen papír. Záleží, jaký bude byznys, ale myslím, že čtvrt až půl roku s tím vystačím,“ dodává.

V provozovně, kde vaří Agáta Trantinová všechny svoje sirupy a marmelády, je také balí, když je rozesílá přes e-shop. „Tím, že posíláme věci ve skle, které jsou křehké, ale těžké zároveň, tak si musíme nechávat vyrábět krabice na míru, které jsou z pevné lepenky, jinak to se to rozbíjí. Máme šest velikostí produktů, takže vždy je to potřeba něčím vycpat.

Takže toto má být jako náhražka, abychom to my nemuseli kupovat a aby se to dalo ještě jednou použít, protože většinou ty povoskované papíry nejdou recyklovat, takže se takto alespoň trošku prodlouží jejich život.,“ popisuje.

Lidé měli radost, že použité papíry udělají ještě někde další službu: „Každý rok je pod stromečkem takového odpadu kvůli jednomu dni! Chtěla bych poděkovat všem, co se zapojili,“ uzavírá Trantinová.

Obchodů, které odebírají použité balicí papíry nebo třeba kartonové krabice a výplně, v Česku stále přibývá. Najít je můžete na webu nebo v aplikaci kamsnim.cz.

Spustit audio