DROM - romské středisko v Brně

12. říjen 2006

Brněnské středisko Drom rozšířilo nabídku služeb pro Romy, kteří mají potíže s hledáním práce. Pro své klienty otevřelo takzvané centrum podporovaného zaměstnávání, kde jim vyškolení personalisté poradí, jak zvládnout výběrové řízení či správně napsat životopis.

"Nejčastěji využívají našich služeb ženy středního věku, kterým odrůstají děti a ony se chtějí po mateřské dovolené vrátit do práce. Doposud našich služeb využilo přes 300 Romů, z nichž necelá padesátka si našla zaměstnání." Říká David Oplatek, personalista romského střediska Drom v Brně.

"Současný systém sociálních dávek nemotivuje lidi, kteří mají více dětí, aby si hledali zaměstnání. Z toho důvodu se snažíme zaměstnávat více členů rodiny včetně dospělých dětí." Dodává David Oplatek.

"Nejvíce komunikujeme s firmami v průmyslových zónách v Černovicích a Modřicích, kde vyrůstají nové strojírenské továrny. Drtivá většina našich klientů má nízkou kvalifikaci, z toho důvodu je spektrum pracovních příležitostí pro ně velmi omezeno. Mnohdy si příchozí klienti neumí ani sami napsat životopis. Radíme jim také jak se připravit na pracovní pohovor a podobně."

autor: Saskia Mišová
Spustit audio