Dobrovolníci postavili v romské osadě v ukrajinské Svaljavě domek pro matku a dceru

14. říjen 2013

Dvanáct dobrovolníků z Česka se v noci na dnešek vrátilo z romské osady v ukrajinské Svaljavě. Během minulého týdne se jim podařilo postavit skromný domek pro matku s dcerou bez střechy nad hlavou. První část humanitárního projektu Mária a Mária, jak se obě dívky jmenují, je tak u konce.

„Mám krásný pocit. Malá spala ve své posteli, z komína se kouří. Je tady krásně, v domě je teplo, naše děcka jsou nadšená. Maruška běžela Markétě naproti. Já si myslím, že všechno je, jak má být,“ říká organizátor celé akce Radim Kupec a stěží skrývá dojetí.

Jeho týmu se podařilo za devět dní postavit v srdci romské osady v ukrajinské Svaljavě domek pro malou Máriu a její maminku.

Dobrovolníci se ale věnovali i jiným místním dětem. Honza Neugebauer třeba přinesl dětem improvizované didgeridoo a starý hrnec coby bubínek:

„Večer se tam nakupilo nezvyklé množství dětí, které byly ve večerní náladě plné energie. Vytáhl jsem proto novodurovou vodovodní trubku, hrnec jsem pak předal jednomu Romovi a ten teda valil, moc ho to bavilo. Kolem bylo tak třicet až čtyřicet dětí a juchaly, skákaly, když tam byl jasný rytmus, tak také valily a tleskaly.“

Každý den pracoval na stavbě i Laďa Müller. S dílem je spokojený: „Já jsem spokojený, dílo se nám podařilo, jsme sice všichni hodně unavení, ale když se to podaří, tak i ta únava je v podstatě příjemná.“

Maminka malé Márie se v osadě celý týden neukázala. Podle místních lidí odjela na sběr brambor. Novostavbu tak dobrovolníci předali pouze malé Márii v opatrovnictví místní církve. Domek dokonce vysvětil ukrajinský biskup Milan Šášik.

„Do projektu se nám přidávají místní řádové sestřičky. Biskup je požádal o pomoc. Budou s holkami v kontaktu po našem odjezdu a budou nám pomáhat se o ně starat,“ vysvětluje Radim Kupec.

Malá Mária s dobrovolníky Oldřichem Dvořákem a Eminou Budurinovou u nového domku

Stavbou domku projekt ale zdaleka nekončí, tým dobrovolníků se do zakarpatské Svaljavy ještě několikrát vrátí, poprvé už za dva týdny.

„My se sem vrátíme za 14 dní na kontrolu. Byl bych moc rád, kdyby tady už velká Mária byla. Co tady na jaře najdeme, nevím. Doufám, že dům najdeme v pořádku a nějakou rodinu, která žije pohromadě. Pokud to tak bude, tak projekt bude pokračovat, pokud to tak nebude, budeme se realizovat někde jinde," konstatuje Kupec.

Projekt Mária a Mária ukázal, že lidé můžou pomáhat i bez účasti veřejných organizací. A je jedno, jestli jde o pomoc romské rodině na Ukrajině nebo stařence v sousedním bytě.

Mária a Mária u svého příbytku
autor: jel
Spustit audio