Do brněnské kostnice se vrátila zrestaurovaná víka barokních malovaných rakví

5. květen 2014

Kostnice pod brněnským kostelem svatého Jakuba vystavuje víka dvou malovaných barokních rakví, které obnovili restaurátoři. Každé z nich zdobí namalované květiny a taky obraz ukřižovaného Ježíše Krista.

Archeologové našli před třemi lety v místech, kde je teď kostnice, celkem 24 zdobených rakví. Většinu z nich ale zničily plísně a vlhkost. Zachránit se nakonec restaurátorům podařilo jednu kompletní rakev a čtyři víka. Dvě z nich jsou nyní zpět v prostoru kostnice.

„Expozice nebyla původně navržena, protože jsme nemohli vědět, co se objeví v rámci nálezů a odsunu lidských ostatků. Tento unikátní nález ale skutečně patří do brněnské kostnice a my jsme za pomoci Aichaiy a Aleše Svobody konzultačně znovu umístili rakve do míst, kde se skutečně nalezly,“ vysvětluje ředitelka Turistického informačního centra města Brna Petra Kačírková.

Pod kostelní kryptou bylo objeveno i 25 těl, některá pohřbena ve značném spěchu. Podle historika Aleše Svobody zřejmě při epidemii: „Nestačili ani pohřbívat zemřelé, takže není se co divit, že vznikl i tento neobvyklý pohřeb.“

Víka barokních rakví budou k vidění od úterý 6. května.

autor: hol
Spustit audio