Dlažební kostky z brněnského závodního okruhu jdou do dražby

20. duben 2011

Při rekonstrukci silnice mezi Popůvkami a Kývalkou na Brněnsku, která začala tento týden, zanikne poslední část původního povrchu Masarykova okruhu z roku 1930. Dlažební kostky, které pamatují první ročníky Velké ceny Brna, nahradí asfalt. Společnost Automotodrom Brno, která současný okruh provozuje, část kostek zachová a vyrobí z nich upomínkové předměty.

Dlažební kostky jsou sice dodnes běžným povrchem silnic. Na automobilové závodní dráze si je dnes už ale neumíme představit. Přesto právě takový povrch byl typický pro brněnský Masarykův okruh. "Kostky jsou nebezpečné hlavně za deště. Mokré jsou strašně kluzké. Před válkou ale moc materiálů na výběr nebylo," říká technik závodní dráhy Jiří Borůvka.

Rekonstrukce začala teprve před několika dny, takže kostky jsou zatím na svém místě, dokud je silničáři neodstraní. Několik desítek z nich ale najde nové využití, řekl Jiří Smetana z Automotodromu Brno: "Vybereme nějaké zachovalé. Některé z nich tady potom zůstanou jako upomínkové předměty. Vznikne omezená série třiceti dlažebních kostek, které budou mít na sobě destičku se jménem některého ze slavných závodníků."

Kostky přeměněné na upomínkové předměty půjdou do dražby, jejíž výtěžek půjde na dobročinné účely. "Jednáme s Fakultní nemocnicí Brno. Část výtěžku by totiž měla jít na dětskou onkologii. Jednáme také s nadačním fondem Emil, který pomáhá hendikepovaným dětským sportovcům," upřesnil za Automotodrom Brno Jiří Smetana.

Dražba dlažebních kostek se uskuteční před prvním mistrovstvím světa, které se tu v letošní sezóně koná, a to jsou automobilové závody WTCC v první polovině června.

autor: gaj
Spustit audio