Divočina na dohled Českých Budějovic. Naučná stezka vám ukáže obrodnou sílu přírody

5. září 2016

Vidov je malá vesnice na jižním okraji Českých Budějovic, kde se stejně jako ve velkých městech stále staví. Za humny obce ale leží solární elektrárna a odkaliště z nedaleké úpravny pitné vody. V 70. letech byl ke všemu ještě narovnán tok blízké řeky Malše a byly zavezeny všechny meandry a slepá ramena. U Vidova přesto najdete zbytky divoké přírody.

V sevřeném údolí Nedabylského potoka na katastru obce roste vzácná dřípatka horská, ve vodě se prohánějí pstruzi a hned vedle zmíněné solární elektrárny najdete mokřady, které poskytují azyl desítkám vzácných živočichů a rostlin.

Mokřady tu přitom vznikly vlastně náhodou. Ještě před dvaceti lety bylo na jejich místě pole. Po katastrofálních záplavách v roce 2002 zde ale zůstala vodní hladina. Už předtím šlo o problematicky obdělávatelný pozemek, který se v mokrých rocích nedal sklízet. Bylo proto zřejmé, že se sem zemědělci jen tak nevrátí.

Proto obec směnila nově vzniklý mokřad za jiné pozemky a nechala na jeho místě vybagrovat tůňky. Během velmi krátké doby se okolí vodní plochy doslova zaplnilo životem - vodní i draví ptáci, obojživelníci, vlhkomilné a vodní rostliny, to vše se vrátilo do jinak fádní krajiny a vytvořilo oázu divočiny na dohled sto tisícových Českých Budějovic.

Naučná stezka začíná na návsi ve Vidově

Po všech přírodních zajímavostech u Vidova, včetně mokřadu, vede naučná stezka nazvaná Krajinou proměn. Měří tři a půl kilometru, má dvanáct zastavení a na obecním úřadě nebo v místní hospodě je zdarma k vyzvednutí plánek celé trasy. Trasa je vhodná pro pěší rodinné výlety, jen úsek u mokřadu je vlhčí a cesta údolím Nedabylského potoka není sjízdná pro kočárky. Stezka je okružní - začíná i končí na vidovské návsi.

autor: Filip Černý
Spustit audio