Dahlgren podezřelý ze čtyřnásobné vraždy v Brně zůstane ve vazbě

14. prosinec 2015

Američan Kevin Dahlgren zůstane ve vazbě. Rozhodl o tom Městský soud v Brně. Zamítl tak jeho návrh na složení kauce i příslib, že neopustí Českou republiku. Muž, který je podezřelý z vraždy svých čtyř příbuzných, sedí ve vazební věznici v Brně od letošního srpna.

„Vzhledem k přetrvávajícím důvodům útěkové vazby byla obviněnému vazba prodloužena,“ říká mluvčí městského soudu Petra Hovorková.

Dahlgren už proti držení ve vazbě podával stížnost dříve, krajský soud ji ale v říjnu zamítl.

„Chtěli jsme vyčerpat všechny možnosti, které nám trestní řád dává,“ vysvětluje Dahlgrenúv advokát Richard Špíšek a doplňuje:

„Navrhovali jsme i peněžitou záruku, i písemný slib, i dohled probačního úředníka, případně samozřejmě za dalších omezení jako například zákaz vycestování. Proti (dnešnímu) rozhodnutí jsme podali stížnost.“

České úřady 23letého Dahlgrena podezírají z toho, že v roce 2013 v Brně-Ivanovicích brutálně zavraždil svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a v Česku se živil jako učitel angličtiny.

Po činu Američan odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán. Po příletu do Washingtonu ho zadržela americká policie.

Vydání Dahlgrena do Česka povolily americké soudy, řízení však zdržely výhrady jeho obhájců. Nakonec Američan do ČR přiletěl 31. srpna.

Za čtyřnásobnou vraždu mu hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Podle české policie jsou důkazy proti němu jasné, pochybnosti však panují ohledně motivu.

Kdy proces s Američanem začne, zatím není jisté. Psychologové a psychiatři teprve dokončují jeho posudky. Hotové by měly být začátkem příštího roku.

Převoz  Kevina Dahlgrena k Městskému soudu v Brně
autoři: ČRo , Tomáš Kremr
Spustit audio