Cyklostezka mezi Brnem a Bílovicemi nad Svitavou je ode dneška do odvolání uzavřená

Ode dneška je zavřená frekventovaná cyklostezka z Brna do Bílovic nad Svitavou. Kvůli drolící se skále lidé zřejmě celé léto neprojedou mezi čistírnou odpadních vod a železničním podjezdem. Pěší můžou využít stezku na pravém břehu řeky Svitavy, cyklisté cestu v kopcích přes Hády.

O stezku se stará Dobrovolný svazek obcí Časnýř. Jeho předseda a zároveň lidovecký starosta Kanic Vladimír Kalivoda říká, že místo je nebezpečné.

„Jsou tam velké pukliny. Už se letos stalo třikrát, že nějaký balvan prorazil na druhé straně svodidla a klády,“ varuje před nebezpečím v úseku předseda svazku a zároveň starosta Kanic Vladimír Kalivoda z KDU-ČSL.

Svazek obcí požádal o návrh zajištění skály odborníky z Mendelovy univerzity. Zabezpečení by podle Kalivody mělo stát asi 2 miliony korun. „Podobné zabezpečení svahu v Bílovicích stálo asi jeden a půl milionu korun, tak to je zatím odhad. Obrátili jsme se na Jihomoravský kraj, oslovíme i Brno a Školní lesní podnik Křtiny, ale záviset to asi bude na kraji,“ připouští Kalivoda, že na opravu svahu nemá svazek sám dost peněz.

„Pokud kraj vypomůže, tak jsme schopni to v řádu měsíců zprovoznit. Odhaduji tak dva až tři měsíce, ale pokud na to budeme mít ty finance,“ doplňuje starosta.

Lidé, kteří se tak budou chtít z Brna do Bílovic dostat pěšky, můžou využít stezku na pravém břehu řeky Svitavy. Objížďka pro cyklisty je delší a kopcovitější. „Požádal jsem o řešení krajský úřad, ale zatím nemám odezvu, nevíme si rady. Cyklisty musíme ve směru od Obřan odklonit na Klajdovku a Hády. A pak je ještě jedna krkolomná možnost projet travnatou lesní cestou Těsnohlídkovým údolím. Ale zatím nám nikdo neřekl, jestli jsme cyklistům povinni objížďku zajistit,“ doplňuje Kalivoda.

Uzavření stezky je pro výletníky i dojíždějící problém. Vede tudy mezinárodní stezka EuroVelo 9 z Baltu na Jadran, jde o jedno z hlavních spojení z Brna na sever k Moravskému krasu. Podle automatických sčítačů tudy v těchto dnech projede tisíc lidí denně. S teplejším počasím se dá cyklistů, bruslařů nebo chodců očekávat mnohem víc.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio