Čtvrteční Noční linka: Odkdy jste se cítili samostatní?

25. říjen 2018

Co je to vlastně samostatnost? Co v sobě tohle podstatné jméno obsahuje? Pro stát a zemi by to jistě dokázali velmi přesně charakterizovat historikové či politologové. 

Pojďme však dnes mluvit o samostatnosti nás, lidí.

Jako mimina a ještě dlouho jako děti jsme závislí. Na rodičích, na prarodičích a vlastně i na učitelích. Ti všichni se z nás snaží vychovat samostatného člověka. Odstěhujeme se od rodičů, začneme vydělávat a ze svých dětí vychovat další samostatné lidi. Je to věčný koloběh, jenže u každého z nás samostatnost či nezávislost začíná v jiném časovém období života.

Pamatujete si, kdy ve vašem životě nastala ta chvíle? Zvednout kotvy a začít život bez pomoci rodiny? Anebo i přesto, že jste dospělí, přece jen potřebujete pomoc?

O mamáncích jsme už v Noční lince mluvili. Je přece pohodlné, když se o vás i v dospělém věku někdo stará jako o dítě. Kdy jste se začali cítit dospělí, kdy jste si poprvé uvědomili, že jste nezávislí?

Nebo je pomoc od rodiny či státu důležitá i v dospělém životě?

autor: Marcela Vandrová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.