Čin Jana Palacha připomene ve středu v Brně pietní shromáždění

Čin Jana Palacha připomene v den jeho 50. výročí pietní akt na náměstí Svobody v Brně. Lidé mohou zapálit svíčku a položit květiny u mariánského sloupu, pořadatelé ze sdružení Společně Brno přinesou také malou žulovou pamětní desku věnovanou obětem komunismu a Palachovu podobiznu.

Student Palach se 16. ledna 1969 zapálil na Václavském náměstí v Praze na protest proti okupaci Československa a pasivitě většiny národa. Zemřel 19. ledna. Politický vývoj se mu zvrátit nepodařilo, ale hluboko se zapsal do paměti společnosti, jeho čin měl ohlas i v zahraničí.

Čtěte takéBritský velvyslanec nechal do Česka dovézt dosud nevystavenou popartovou koláž o Palachově upálení

„Jan Palach dle svých slov v posledním dopise obětoval svůj život, aby protestoval proti začínající normalizaci a invazi vojsk Varšavské smlouvy a probudil lid ve své vlasti k činnosti proti totalitnímu režimu,“ uvedla Hana Strašáková za pořadatele pietního aktu. Připomněla také význam Palachova týdne, který v lednu 1989 předznamenal pád totality.

Lidé při pohřbu Jana Palacha, 25. ledna 1969

Výročí Palachova sebeobětování si lidé tento týden připomenou v celé zemi, jihomoravská města nejsou výjimkou. V Muzeu Vyškovska začne v úterý výstava Jan Palach 69. Vznikla ve spolupráci s Národním muzeem v Praze a přibližuje Palachův život a čin v historických souvislostech.

zdroj: ČTK
Spustit audio