Chlazení bytu ve vedru: co se vyplatí koupit a co jsou vyhozené peníze

19. červenec 2017

Stačí jen pár dní, kdy se odpolední teploty přehoupnou přes třicítku a v bytě je rázem k nevydržení. Co nám v takovém počasí pomůže snížit teplotu v bytě? Do čeho má smysl investovat?

Jak si zpříjemnit pobyt doma, když venkovní teploty přesahují třicítku? Má smysl kupovat přenosnou klimatizaci? Nebo stačí ventilátor? Na všechny tyto otázky se ptala Jarka Vykoupilová v poradně Apetýtu docenta Aleše Rubiny, znalce v obru stavebnictví z Fakulty stavební VUT v Brně.

Udržet si v tropickém počasí doma příjemné klima není nic snadného. Doporučení důkladně větrat celou noc a přes den naopak okna vůbec neotvírat samozřejmě není nijak objevné.

Ani celonoční průvan vám ale nebude nic platný, pokud přes den nemáte čím zastínit okna. Sluneční paprsky je navíc dobré zastavit ještě předtím, než se dotknou okenního skla.

„Nejúčinnější jsou venkovní žaluzie, které odráží tu energii už venku. Jakmile dojde k prostupu energie přes okno, přemění se na energii tepelnou,“ upozornil docent Rubina.

Venkovní žaluzie lze podle něj namontovat i na zateplený panelový dům, nejedná se ale o levnou záležitost – zatímco vnitřní žaluzie pořídíte za pár stovek, ty venkovní začínají na devíti tisících za jedno okno.

Ventilátory a přenosné klimatizace

Babská rada, kterou zmínila Jarka Vykoupilová, radí v horkých dnech zavěsit do okna mokré prostěradlo. „Fyzikálně to na teplotu v místnosti samozřejmě vliv má, protože vzduch, který proudí přes mokré prostěradlo, se ochlazuje. Ale efektivita je velmi malá – odhadl bych pět, maximálně deset procent,“ hodnotí tuto radu Aleš Rubina.

Podobně nijak neovlivní teplotu v místnosti ani ventilátor. Bez ohledu na jeho velikost. Ten okolní vzduch pouze rozhýbe, takže osobně máme příjemnější pocit. „Člověk předává víc tepla do proudícího vzduchu a tím se víc ochlazuje. Záleží ale na tom, jak kdo snáší ten průvanový efekt ventilátoru,“ upozornil odborník.

Klimatizace

Pokud byste zvažovali do parných dnů zakoupení takzvané mobilní klimatizace, odborník na stavebnictví se k jejich účinnosti staví dost rezervovaně. Jejich výkonnost není nijak velká, zato bývají velmi hlučné. „Navíc u klimatizací s klasickým kompresorem je problém s odvodem tepla od kondenzátoru – obvykle mají takovou hadici, kterou vytrčíte z okna. Ale tím zase nasáváte do místnosti teplý vzduch zvenčí,“ namítá Rubina.

Příliš mnoho si neslibuje ani od takzvaných ochlazovačů vzduchu, které pracují na stejném principu jako ono mokré prostěradlo v okně. Místnost sice zchladí, ale zároveň zvýší vlhkost vzduchu, což může negativně ovlivňovat naše vnímání vysokých teplot. Vlhké horko vnímá člověk jinak než horko suché.

Nejúčinnějším způsobem jak byt ochladit je stále zabudovaná klimatizace, jejíž část je umístěná mimo místnost – nehlučí a nezvyšuje teplo v místnosti.

Když stavíte dům – myslete na barvy i materiály

Kdo by na horké počasí chtěl myslet už při stavbě domu, měl by mít na paměti zejména to, že největší vliv na tepelnou pohodu v horkém počasí má množství a velikost okem, stejně jako síla izolace na zdech. Není náhodou, že naši předci stavěli stavení s malými okny a tlustými zdmi.

Ani ty vás ale neochrání navždy. „Pokud panuje teplé počasí dostatečně dlouho, nakonec se energie skrz jakkoliv silnou stěnu dostane. A o to déle pak trvá, než se dostane ven,“ vysvětluje expert na stavebnictví.

Vliv na teplotu uvnitř domu má i barva fasády i střechy domu – vždy je lepší volit světlejší barvy než ty tmavé.

autor: ska
Spustit audio