Cestující na hlavním nádraží v Brně čeká největší výluka v jeho historii

26. listopad 2018

Na hlavním nádraží v Brně začne za dva týdny (9. prosince) velká vlaková výluka. Vůbec největší v jeho historii. Železničáři tam budou opravovat mosty a zabezpečovací zařízení za víc než dvě miliardy korun.

Výluka se denně dotkne desítek tisíc lidí a stovek vlaků, včetně dálkových a mezinárodních. Železničáři budou déle než rok modernizovat zabezpečovací zařízení a opraví taky dva mosty na jih od nádraží.

Dálkové a mezinárodní vlaky pojedou na nádraží v Židenicích anebo na Dolní nádraží. Hlavní nádraží sice bude fungovat, ale bude slepé, tedy neprůjezdné. Cestující ve směru od Prahy tak většinou vystoupí v Brně-Židenicích. Odtud budou pak na hlavní nádraží jezdit v patnáctiminutových intervalech další vlaky. Z hlavního nádraží na to Dolní poté pojede náhradní autobus. A z Dolního nádraží se pak lidé dostanou dál do Břeclavi, Vídně nebo Bratislavy. Omezení se týká jak vlaků Českých drah, tak Regiojetu.

Regionálních vlaků se výluka samozřejmě dotkne taky. Denně stavební práce ovlivní celkem tři sta padesát z asi pěti set vlaků, které na hlavní nádraží jezdí. Celkem by to mělo znamenat omezení pro asi dvě třetiny z 60 tisíc cestujících.

„Výluka se příliš nedotkne obcí ze severu od Brna, takže ze Žďáru nad Sázavou, z Tišnova, od Blanska, České Třebové a nově po půlroční výluce na trati ze směru od Jihlavy a od Moravského Krumlova,“ doplňuje Jiří Sysel z Českých drah. Na ostatních linkách ale budou platit výlukové řády s různými konečnými stanicemi, které si cestující musí dopředu nastudovat.

Rozšíření Dolního nádraží

Židenické nádraží upravili železničáři jen minimálně, naopak Dolní nádraží už několik měsíců rozšiřují. Dělníci tam dostavěli dvě nová nástupiště a necelé dva týdny mají na dokončení podchodu mezi těmito nástupišti. Zároveň vzniká zázemí pro cestující.

Podrobnosti k výluce a k náhradní dopravě najdou lidé na webu krajského koordinátora veřejné dopravy IDS JMK. Na nádražích budou před výlukou a na jejím začátku taky informátoři, kteří budou lidem radit a rozdávat letáky s potřebnými informacemi.

V Brně začne 9. prosince dlouhodobá vlaková výluka na hlavním nádraží. Potrvá do konce prosince 2019.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio