Cestovatelský kufřík Petra Voldána plný nejrůznějších zajímavostí a kuriozit Švýcarských Alp

29. leden 2024

Také poslední pondělí v měsíci lednu uslyšíte v pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" už tradičně veřejnou nahrávku z kavárny Muzea východních Čech v Hradci Králové. Tentokrát se společně vydáme za zajímavými tématy do Alp ve Švýcarsku. A ta přilákala k účasti tolik zájemců, že kavárna doslova "praskala ve švech". 

Ale kdo chtěl, měl i tak šanci vyzkoušet například také kavárnou tématicky připravenou lahodnou horkou čokoládu - protože také o té pověstné švýcarské byla v besedě řeč. Švýcarské Alpy nabízejí témat k návštěvě skutečně nepřeberně a tak jsme stihli jen některá.

Unikátní vlajka

Jen dva subjekty na světě mají vlajku čtvercového tvaru. Vedle Vatikánu je to právě Švýcarská konfederace, jak se vnitrozemské Švýcarsko oficiálně nazývá.

A tak jsem si neodpustil zrovna při veřejné nahrávce v kavárně připomenout tento zajímavý fakt svým espresso šálkem s typickým bílým křížem v červeném poli.

Ale jak můžete vidět i mezi doprovodnými fotografiemi, témata jsme měli při rozhlasovém cestování skutečně rozmanitá.

Čokoláda s českou příchutí

Čtěte také

Spojení čokolády a Švýcarska je letité i legendární. A teď si představte, že se ve městě Interlaken v kantonu Bern objeví dvě ženy od nás a otevřou čokoládovnu, ve které nejen sladkou pochoutku prodávají, ale i s neobyčejnou kreativitou připravují. Co víc, ony domácí obyvatele v Mekce čokolády - tak jako turisty - začnou dokonce učit úžasně nápadité čokoládové kreace při zábavných workshopech.

Taťána Sharp a Michaela Wlosoková už sice v Iterlakenu nejsou, ale projekt pokračuje a proto si o jejich odvaze jít s kůží na trh v zemi čokolády v pořadu povídáme. A víte, jak kvalitní čokoládu poznat? Dovíte se názorně z rozhlasového vysílání.

Bernardýni i zvonce

Čtěte také

Tak jako vám povím, jak je to s bernardýny z Alp a také ustáleným klišé, že mohutný alpský pes má mít na krku soudek. Navíc nejlépe s něčím "ostrým" na posilněnou pro turisty v nesnázích. Nezapomeneme ani na našeho slavného televizního Bohouše…

A jestli je něco bezpečně spojené s alpskými stráněmi - a nejen ve Švýcarsku, pak je to zvuk zvonců, houpajících se na krku skotu. Ten zvuk také uslyšíte, byť je vydává jen malý suvenýrový švýcarský zvoneček. Řeknu vám k tomu, že klasický zvuk zvonců se ve Švýcarsku ocitl i v ohrožení…

Unikátní sýr L'Etivaz

Vynechat u cestování Švýcarskem sýr je doopravdy nemožné. Produkují tu údajně na 450 druhů sýrů. Proto není nic neobvyklého narazit na nějaký, který jen tak neochutnáte.

Čtěte také

To je i případ sýra, který vyrábí kolem sedmdesáti rodin na horských chatách v kantonu Vaud.

Jak stanovují striktní pravidla pro ochranné označení sýra L'Etivaz, například mléko k jeho výrobě musí pocházet od krav, které se pasou ve výšce od 1 100 do 2 200 metrů nad mořem. Další zajímavostí je specifická chuť, ovlivněná skladbou rostlin na pastvinách.

Pokud chcete vědět, kolik vonných složek, třeba původem z bylin, dokáží zkušení znalci v takových sýrech odhalit, nalaďte si pořad "Na cestách" o putování po Švýcarských Alpách.

S Karlem Čapkem i za papežskou gardou

Při veřejné nahrávce v Kavárně Muzea východních Čech účastníky zajímaly i podrobnosti o putování po Alpách, které podnikl Karel Čapek. On sám ho sice nepopsal, ale po spisovatelových stopách jsem se mohl před časem vydat díky vzpomínkám jeho ženy Olgy Scheinpflugové. A ubytovat se jako Karel Čapek ve stejném hotelu v Interlakenu, v Hotelu Krebs, to byl pro mne skutečně nevšední zážitek.

Tak jako návštěva muzea nejstarší a také prý nejbarevnější a nefotografovanější armády světa - Švýcarské papežské gardy. Došlo i na místa, kde žili Freddie Mercury a Charlie Chaplin a další pozoruhodnosti. Pokud chcete putovat s námi, nalaďte si pořad "Na cestách" na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice jako obvykle v pondělí po 18. hodině.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související