Cestou na vrch Jarník u jihočeského Písku narazíte na rybníky, oboru s muflony i Šumavskou vyhlídku

14. duben 2022

Pokud chcete udělat něco dobrého pro své zdraví, můžete si udělat pěší výlet na vrch Jarník, který se tyčí přímo nad jihočeským Pískem. Cestou vás čeká řada zajímavostí, jako třeba obora s muflony a daňky nebo soustava tří rybníků, které jsou ale ve skutečnosti čtyři. Na samotnému vrcholu pak stojí rozhledna.

Hned u hlavní silnice minete jednu pozapomenutou pamětihodnost. Je to nenápadná vila s obloukovým balkónem. „Tuto vilu si koupil prezident Emil Hácha v roce 1939, ale příliš si ji neužil. Byl v ní nakonec jen jednou v životě,“ říká ředitel píseckého Prácheňského muzea Jiří Prášek.

O kus dál vás pak čeká soustavu rybníků. Mimochodem, traduje se, že tyto rybníky vybudované poblíž rýžovišť zlata, v sobě mohly nést i stopové množství zlata. A tak je docela dobře možné, že písečtí občané mnoho let z této zásobárny pitné vody vlastně pili vodu tak trochu zlatou.

„Říká se jim Tři rybníky, ale ve skutečnosti jsou čtyři. Byly vybudovány před mnoha staletími jako zásobárna pitné vody pro Písek,“ dodává Jiří Prášek s tím, že právě kolem těchto rybníků vede stezka přímo na vrch Jarník a k rozhledně.

Původní rozhledna stála nedaleko té současné. Byla postavena v roce 1904 Na Provazcích jako dřevěná vyhlídka. Roku 1913 byla ale z bezpečnostních důvodů zbourána. K výstavbě nové rozhledny došlo až v roce 1997.

Pokud by se vám nechtělo šlapat až úplně nahoru, na Jarník a na rozhlednu, můžete se spokojit s Vyhlídkou píseckých lesníků. Té se někdy říká Šumavská vyhlídka a vznikla tam v roce 1937 u příležitosti návštěvy jiného prezidenta, Edvarda Beneše.

Spustit audio