Cestou k rozhledně Na Skalce nad Bojkovicemi potkáte zajímavá místa. Dřevěné srdce i rám dveří

22. leden 2024

U Bojkovic na Uherskobrodsku ve Zlínském kraji stojí rozhledna, ze které je možné se rozhlédnout především na západní stranu. Výhledy na Bílé Karpaty, pohoří Chřiby a dokonce i na Pálavu jsou mezi místními patrioty natolik oblíbené, že si náležitě vyšperkovali i trasu k ní. A tak k rozhledně Na Skalce jdete sice asi jen dva kilometry, ale trvat vám to může klidně i půl dne.

„Naším cílem bylo vybudovat trasu s různými zastávkami, kde je možnost si odpočinout a rozhlédnout se,” popisuje předseda Klubu bojkovských skeptiků Jaroslav Rudolf. I samotný cíl cesty, tedy rozhlednu Na Skalce, vytvořili jeho členové. Na trasu je možné vyrazit pěšky z centra města, nebo vyjet autem k Mazálkově vyhlídce nad bojkovickým letištěm.

Mazálkova vyhlídka nabízí pohled na Bojkovice i s jejich dominantou zámkem Nový Světlov. Pojmenovaná je po jednom ze zakladatelů Klubu bojkovských skeptiků. Vladimír Mazálek totiž před lety koupil pozemek, aby mohli s dalšími členy, architektem a řemeslníky vytvořit originální vyhlídku a vzápětí ji darovat městu.

Vladimír Mazálek zemřel v roce 2022. Ještě předtím ale bojkovický patriot vyslovil přání, aby se u vyhlídky instalovalo velké dřevěné srdce, které by sloužilo jako fotookno. To se podařilo splnit vloni. „No, a když se to za pomoci starosty Petra Viceníka, Jožky Kundraty a Jirky Svitáka postavilo, tak jsem si řekl, že to srdce nemůže být jenom takto, že ho musíme osvětlit,” vysvětluje další ze zakládajících členů spolku Leo Foltýn. Dřevěné zářící srdce s kovovou lavičkou je tak každý večer od setmění až do půlnoci vidět z dalekého okolí.

Cestou k rozhledně narazíte na originální Mazálkovu vyhlídku a také dřevěný rám ve tvaru srdce, který slouží jako fotookno

Další zajímavostí na cestě k rozhledně jsou červené dveře vsazené do dřevěného rámu. “Inspirovali jsme se podobnými projekty. Tady si lidé můžou odpočinout na lavičce a kochat se výhledem na sousední obec Pitín, třeba i skrze otevřené dveře,” popisuje Jaroslav Rudolf. U rozcestníku se turisté rozhodnou, zda zvolí cestu přímo k rozhledně nebo přes studánku Ohloběnku. Od ní je to k rozhledně pak už jen kousek lesem a po louce.

Setkání u rozhledny

Rozhledna stojí od roku 2011 na kopci zvaném Skalka ve výšce 492 metrů nad mořem. Z vyhlídkové plošiny je krásný výhled na Bílé Karpaty, Chřiby, ale i na dalekou Pálavu. U rozhledny Na Skalce se každoročně na konci zimy setkávají lidé při akci Keltský telegraf a také na sv. Václava. Stavba je volně přístupná po celý rok. Je u ní také posezení s ohništěm a přístup k místu je možný i od sousední místní části Bojkovice – Krhov nebo přes les od obce Pitín.

Rozhledna nabízí výhledy na Bílé Karpaty, Chřiby a dokonce i Pálavu

Směrem k Pitínu mohou zájemci využít ještě jedno bonusové zastavení. Mezi stromy stojí pomník věnovaný padlému rumunskému vojákovi. I o ten se stará Klub bojkovských skeptiků a už pětadvacet let k němu vždy na konci prosince pořádají výšlap.

Klub bojkovských skeptiků funguje od roku 2010. Jeho čtrnáctičlenná základna si vytyčila několik cílů: snaží se chránit přírodu, památky a kulturní dědictví předků a také sdružovat místní s podobnými zájmy. „Jsme klubem občanů, kterým není lhostejný veřejný život ve městě Bojkovice. Zároveň jsme ale apolitické sdružení, které sdružuje všechny občany bez rozdílu politické orientace či náboženského vyznání,“ dodává Leo Foltýn. Členové spolku se snaží do každého projektu zapojit nejenom dobrovolníky, ale také místní řemeslníky, firmy, donátory a vedení města.

Spustit audio