Čeští vědci vyvinuli metodu na odhalení pančovaného medu. V praxi se ale nepoužívá, nemá akreditaci

23. listopad 2023 11:00

Až polovina zásilek medu, která se každý rok doveze do Evropské unie, je podezřelá z pančování. Ukazují to poslední výsledky kontrol Evropské komise. Med se tak řadí mezi nejfalšovanější potraviny na světě. Příměsi, které jsou do medu přidány uměle, umí odhalit přelomová metoda českých vědců. Ani dva roky od jejího dokončení ji ale stále nelze používat v praxi, chybí totiž akreditace.

Metoda je založena na detekci různých typů proteinu v medu. Rozpozná ty, které jsou včelímu medu vlastní od těch, které mohou být přidány do medu uměle.

„Někteří pančovatelé medu přidávali amelázy z hub, v podstatě z plísní a také z bakterií – používají se běžně v potravinářství a jsou běžně dostupné, takže nebyl problém si je sehnat. A nahradit tak nedostatečnou amylázovou aktivitu, kterou mají do medu dodávat včely,“ popisuje vedoucí týmu vědců, kteří metodu vyvinuli, Tomáš Erban z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Čtěte také

Právě tyto amylázy jsou měřítkem kvality a čerstvosti medu. Proto také podvodníci „přisypávají” do medu cizí amylázy, které ale neumí včela vyprodukovat. A nová metoda je pomocí hmotnostní spektrometrie dokáže odhalit. Podle Tomáše Erbana prodejci medu investují nemalé peníze do analýz v zahraničních laboratořích, ale jejich výsledky nejsou spolehlivé. Současné postupy totiž nedokáží tento způsob falšování odhalit. A tak Evropskou unii zaplavují levné náhražky třeba obilného sirupu. Práce vědců Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Výzkumného ústavu rostlinné výroby by tak měla mít i ekonomický přínos.

Proč se tedy nová metoda ještě nepoužívá? Není ještě dokončená celá akreditace, takový proces může podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy trvat i několik let. Zopakoval ale, že stát o metodu zájem má a používat ji chce. Musí si být ale jist, že je plně funkční a nezpochybnitelná.

Kolik kontrol medu SZPI ročně udělá a s jakým výsledkem?

Vloni analyzovali inspektoři 42 vzorků, 13 jich nevyhovělo. V roce 2021 54 vzorků, čtvrtina byla pančovaná. Ještě horší jsou ale celoevropské výsledky. Od října roku 2021 do února 2022 Evropská komise nechala otestovat asi 320 zásilek od 133 dovozců, téměř polovina zásilek neprošla. Ročně se do evropské sedmadvacítky doveze asi 175 tisíc tun medu. O metodu mají proto zájem i okolní státy, analýza vzorků nezabere více než 15 minut. Do budoucna by se postup mohl využít i při odhalování pančování jiných potravin.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související