Český rozhlas natáčel písně z Lužné

17. říjen 2020

Obec Lužná na Vsetínsku byla ještě v 50. letech minulého století cílem sběratelů lidových písní z celé Moravy. V současnosti už o bohaté písňové tradici ve vesnici ví z tamních obyvatel jen málokdo.

V rámci podpory vzniku nových nahrávek lidové hudby navázal Český rozhlas Brno a Český rozhlas Zlín spolupráci s luženským rodákem a primášem Miroslavem Urubkem.

Na začátku října se přes všechny možné peripetie podařilo natočit několik písní z Lužné v originálních hudebních i instrumentálních úpravách. Výsledkem této práce by mělo být CD s názvem Hore Lužnú, které vznikne ve spolupráci s Českým rozhlasem a obcí Lužná.

„Jsem moc rád, že v letošním roce může vzniknout celkem pět rozdílných a zajímavých hudebních projektů, které jsou obrazem buď současné hudební tradice na Moravě, či zaznamenávají zajímavé pěvecké osobnosti, nebo dávají prostor originálním hudebním projektům, které staví na tradiční lidové hudbě.

Jedním z těchto projektů jsou bezesporu písně z Lužné. Osobně mám radost z místních zpěváků, které Mirek Urubek oslovil. Ti dodávají nahrávkám na originalitě a především autenticitě,“ přiblížil projekt hudební dramaturg Jaroslav Kneisl.

Písně z Lužné - foto z natáčení

Miroslav Urubek oslovil muzikanty, kteří dlouhá léta hrávali se vsetínským primášem Zdeňkem Kašparem a stále drží jeho styl, potažmo styl luženských hudců. Zdeněk Kašpar totiž v 50. letech v Lužné provedl rozsáhlé písňové sběry a záznamy stylu hry zdejších muzikantů, jež se později objevily v hudebních a tanečních číslech vsetínského souboru Jasénka.

Vznikly nahrávky nejznámějších z nich i téměř zapomenutá čísla z 60. let. Kromě toho se podařilo natočit i soudobé hudební úpravy a především hlasy současných zpěváků a zpěvaček z Lužné. Před mikrofony se postavily také ženy z pěvecké skupiny Luženky, aby nazpívaly písně k čepení nevěsty, nebo heligonkáři z Lužné, kteří nahráli rozmarné a energické masopustní písně.

„Využili jsme pro natáčení také další zdroje, a to zápisy sběratelů J. N. Poláška, A. Kubeši a dalších, kteří se v první polovině 20. století originální melodikou písní z této vesnice zabývali. Výraznou inspirací nám byly také písně, které se u nás v rodině ještě v dobách mého dětství zpívaly,“ prozradil autor projektu Miroslav Urubek.

Snímky vznikly začátkem října v Divadle v Lidovém domě ve Vsetíně pod režijním vedením Pavla Ptáčka. Posluchači se mohou těšit na nahrávky nejen ve vysílání Českého rozhlasu, ale také na připravovaném CD Hore Lužnú.

autoři: Jaroslav Kneisl , Miroslav Urubek
Spustit audio

Související