Český chřest - pochoutka králů a císařů. Udělejte si úžasnou chřestovou polévku s parmezánem
Chřest se v českých zemích pěstoval už před více než sto lety. Za první republiky jsme ho vyváželi do celé Evropy. Po válce bylo jeho pěstování úplně zrušeno - jedni říkají, že prý šlo v očích minulého režimu o maloburžoazní přežitek, druzí, že bylo po válce potřeba nakrmit vyhladovělé a zbídačené lidi. A k tomu se náročný chřest, určený pouze pro smetánku, nehodil.
Chřest je lahůdková zelenina, které se někdy říká královská. Údajně má afrodiziakální účinky.
- 1 svazek zeleného chřestu
- 1 l kuřecího vývaru
- 2 brambory
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- šťáva z půlky citronu
- 75 g strouhaného parmazánu
- 150 ml 33 % smetany ke šlehání
Pěstování chřěstu je oproti jiným zeleninám poměrně náročné. Než začnou pole plodit, trvá to tři roky. Výhonky rostou v sezoně (půlka dubna až konec června) z nahrnutých záhonů, takzvaných hrobů, a to několik centimetrů za den. Hroby musejí být zakryty plachtami, které regulují teplotu hlíny.
Existuje bílý a zelený chřest. Neznamená to ale, že jsou to odlišné odrůdy (v tom se často chybuje). Bílý vyrůstá přikrytý hlínou a nedochází u něj k fotosyntéze. Zelený chřest přikrytý hlínou není.
Nejlepší je jíst chřest do 48 hodin po sklizni. Proto mají Češi s chřestem často negativní zkušenosti. V obchodech bývá k dostání často chřest dovezený z jihu Evropy nebo Ameriky. Je pak starý, vyschlý a dřevnatý. Čerstvý chřest nesmí mít ovadlé růžičky. Bílý chřest musí hlasitě puknout při přelomení „vejpůl“.
Tak dobrou chuť!
Postup:
Chřest očistěte, nakrájejte na špalíčky a zahřejte v hrnci na másle.
Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kostičky brambor, plátky česneku a vše krátce opečte.
Do hrnce nalijte vývar a polévku 15 minut povařte.
Přilijte smetanu, šťávu z citronu, sůl a pepř a základ rozmixujte na hladký krém.
Chřest je výborným a nízkokalorickým zdrojem draslíku. Příznivě ovlivňuje sliznice, zlepšuje imunitu, blahodárně působí na nervovou soustavu a posiluje paměť.
Příznivě působí na pleť, vlasy, nehty, klouby, pomáhá spalovat tuky, čistí krev, povzbuzuje hormony, které nám navozují pocit radosti a štěstí, dokáže navodit hluboký spánek a působí též jako afrodisiakum.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.