Český albín byl vyšlechtěný pro kožešinu. Dnes si chovatelé pochvalují jeho maso
Bílí králíci nepatří jen do kouzelnických klobouků. Například české plemeno albínů chovatelé chválí jako velmi plodné s dobrým masem.
„Je to jedno z českých národních plemen vyšlechtěných v šedesátých letech dvacátého století,“ představuje své bílé králíky chovatel Kamil Černý z Přeckova na Vysočině. Říká také, že je to plemeno mezi chovateli málo rozšířené, i když je, co se týče výtěžnosti, velmi dobrý králík. „V pěti měsících živá váha přes tři kila,“ dodává.
Kamil Černý doporučuje albíny i začátečníkům. „Je to velice otužilé plemeno. Není prošlechtěný, je odolný na nemoci,“ říká a popisuje, jak své králíky krmí. „Každý večer u mě dostávají dávku zelenýho, v zimě večer seno, a ráno si míchám směs průmyslově vyráběných granulí a ječmene.“
Chovatel také chválí starostlivost samic-matek. „Je to plemeno velmi plodné. Prvničky sedm mláďat a další vrhy devět i deset,“ vypočítává. Poslechněte si v reportáži.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka