Česko má první univerzitní kino, brněnská Scala se znovu otevírá

14. říjen 2013 11:19

Legendární Kinoautomat Radúze Činčery z montrealského EXPA 67 dnes večer znovuotevře brněnské kino Scala. Volba titulu není náhodná - kino chce být co nejvíce interaktivní a vstřícné vůči různým požadavkům a přáním návštěvníků.

Do hlediště si tak můžete nejen přinést kávu, ale dokonce i přivést psa, pokud nebude štěkat na padouchy na plátně. Scala je prvním univerzitním kinem v republice - skomírající městský biograf si na 20 let pronajala Masarykova univerzita.

Po čtvrtstoletí stagnace bude Scala opět technicky nejdokonalejším kinem v Brně - jako jediné nabídne digitální obraz s vysokým rozlišením, 3D a sedmikanálový zvuk jsou samozřejmostí. A přeměnou na akademické kino se do minulosti vrací ještě mnohem dál, prozrazuje šéf filmového ústavu Masarykovy univerzity Jiří Voráč.

„Scala má ve vínku býti univerzitním kinem už od roku 1922, kdy činitelé MU a VUT společně podali žádost o kinolicenci. Tu dostali, ale trvalo ještě sedm let, než našli prostor, kde tuhle kinolicenci mohou uplatnit, tím prostorem se stala právě Scala. Takže Scala je vlastně už od počátku univerzitním a studentským kinem.

Stejně jako tehdy, ani dnes nezajišťuje univerzita kompletní provoz kina - toho se ujala společnost Aeropolis, která už vede čtyři artová kina s vysokou návštěvností. Nabídka pro Scalu je podle Iva Andrleho šitá na míru Brnu a oslovit by měla téměř každého diváka libovolného věku a zaměření. Specialitou budou například programy pro děti.

„Budou víkendové projekce krátkých pohádek, po kterých bude následovat interaktivní hraní s lektory přímo v sále kina, během kterého děti prohlubují svůj zážitek z toho filmového vjemu,“ vysvětluje Andrle.

Naopak pro generaci seniorskou budou každý pátek ve 2 hodiny projekce s výrazně zlevněným vstupným - opět se speciální dramaturgií zaměřenou na filmy, které by věkové kategorii zhruba 65+ měly vyhovovat.

Lákavá nabídka pro studenty

V pracovní dny bude Scalu využívat především samotná Masarykova univerzita - pro výuku a různé slavnostní akce. A samozřejmě také pro studentské kino se sníženým vstupným a speciální nabídkou - ten navíc bude vždy doplněn stylovým doprovodným programem, slibuje vedoucí studentského kina Barbora Poláčková.

„Například u Podrazu máme swing party, což bude vlastně první zahajovací večer, u Cesty do pravěku budeme mít besedu a diskusi na téma současná animace, jako předfilm budeme mít film Pandy od Matúše Vizára, který vyhrál jednu z cen v Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Speciální projekce to jsou společenské akce samy o sobě.“

Návštěvou Scaly alespoň čas od času určitě nepohrdnou ani příznivci vysokého umění - kromě artových filmů a dnes už poměrně běžných přenosů z Metropolitní opery totiž nabídne i přenosy z londýnské činohry.

autor: hol
Spustit audio

Související