Čas z něj neumí vyčíst ani místní. Brněnský orloj se po deseti letech porouchal, čeká ho oprava

Brněnský orloj na náměstí Svobody se zastavil. Po deseti letech se v něm porouchal hodinový stroj. Tři týdny potrvá, než ho technici opět zprovozní. Kromě ukazování času orloj nabízí i jednu atrakci: pravidelně každý den vypustí jednu skleněnou kuličku. O tento suvenýr ale lidé v červenci nepřijdou.

„Došlo k poškození ložiska, které nese vrchní kopuli, takže si to celé sedlo a zatížilo pastorek motoru, který pohání mosazný věnec. Celé se to do toho zarylo a celé se to zakouslo.“ Technik Michael Benža koordinuje rozebírání orloje. Modrý jeřáb drží napnutý řetěz, který nadzvedne 400 kilovou kopuli orloje z černé žuly. Mezitím jeho kolegové uvolňují celý hodinový stroj zevnitř.

V orloji se po deseti letech porouchal hodinový stroj

„Přes ten vrchlík se dá plachta proti přístupu vody a deště a na celý orloj se nasadí ochranný obal, jak dáváme na Vánoce nebo na Silvestra,“ doplňuje Benža. Práce na stroji by měly skončit na začátku srpna.

Kolik je hodin?

Jeřáby, plošiny a technici okolo orloje zaujaly i kolemjdoucí. I přesto, že jsou místní, čas podle otáčivých prstenců orloje určit neumí. „Nikdy jsem se ani nesnažil tomu přijít na kloub. Podle mě to není účelem této skulptury nebo jak to nazvat,“ přiznává pan Jiří. „Ten čas je úplně nemožný, suvenýrek je asi hezký, ale nikdy jsem neměla tu trpělivost, abych tam stála,“ dodává paní Ivana.

Suvenýr z orloje

Skleněná kulička každý den po zaznění zvonkohry v 11 hodin vypadne z orloje. Aby o ně lidé po dobu opravy nepřišli, Turistické informační centrum jich několik ukryje po Brně, vysvětluje jeho mluvčí Adéla Nováková. „Nachystali jsme si takovou brněnskou ‚kešku‘. Každý den schováme jednu kuličku na jedno zajímavé turistické místo. Například v blízkosti nějakých památek nebo v místech, kde se konají nějaké akce. Na naší facebookové stránce budeme dávat nápovědy, kde ji najít.“

Orloj byl slavnostně odhalen 18. září v roce 2010. Za tu dobu vydal přes více než 7 000 skleněných kuliček s 22 motivy.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související