Bývalý Landsbergův park v srdci Frýdku-Místku čeká na druhou šanci

27. říjen 2015

Bývalo to oblíbené místo pro rodinné nedělní procházky. Hned pod zámeckým kopcem ve Frýdku si děti mohly prohlédnout medvěda, psa dinga či plivající lamu. A třeba se i povozit na loďkách v jezírku. Od konce 70. let minulého století ale bývalý Landsbergerův park chátral.

Zoo koutek byl zrušen a veřejnosti byl vstup do areálu zakázán. Mladá generace tak zná toto tajemné místo už jen obehnané neprostupným plotem. Několika nadšencům však bylo líto, že park pozvolna zarůstá a neslouží svému původnímu účelu. Proto se dali dohromady, svolali brigádníky a začali s postupnou údržbou parku. Čas od času jeho brány otevřou i pro zájemce z řad veřejnosti.

Rodina Landsbergerů přišla do Frýdku-Místku v roce 1863. Kolem nádraží při městské strouze nechala vystavět několik textilních hal, základ budoucí tzv. Fabriksviertel. A protože se jim jako podnikatelům opravdu dařilo, vytvořili i malý závod o pár set metrů dál, hned pod zámeckým kopcem.

V jeho areálu si nechali postavit také luxusní rezidenční vilu v novorenesančním stylu. Pro svou potěchu a také pro aktivity svých dětí nechali vybudovat i park. To se psal rok 1890. Práce se chopili němečtí architekti a pro rodinu Landsbergerů vytvořili zelenou oázu plnou exotických dřevin a květin o výměře téměř šesti hektarů. Park si svou nádherou ničím nezadal s o něco výše položeným zámeckým parkem. Díky zbudování jezírka a dalších okrasných prvků jej dokonce předčil.

Landsbergerův park ve Frýdku-Místku

O obnovu parku se snaží parta nadšenců

Po druhé světové válce byla vila i s parkem společně s textilní fabrikou zkonfiskována a přičleněna k národnímu podniku Slezan. Ten společně s městem a s přispěním milovníků a chovatelů zvířat podpořil vznik malé městské zoologické zahrady v roce 1960.

Landsbergerův park ve Frýdku-Místku

Mnozí lidé z Frýdku-Místku dodnes vzpomínají na krásné nedělní procházky s rodiči. Jedním z nich je i Petr Dvořáček, jemuž neutěšený stav parku nedal spát. Od konce 70. let se o udržování této plochy nikdo nestaral.

Založil proto spolek Faunapark Frýdek-Místek pro obnovení bývalého Landsbergerova parku. Spolu s dobrovolníky chodí kosit trávu, kácet stromy a pokouší se vdechnout parku opět život. Třeba tím, že pořádá komentované prohlídky, koncerty či různé akce pro děti.

Pak zůstává zatím i nadále pro veřejnost uzavřený. Pokud byste se chtěli podívat dovnitř, sledujte webové stránky www.zoofm.cz. Tam se dozvíte, kdy jej opět zpřístupní návštěvníkům. A kdo ví, třeba se v tomto krásném koutě města opět zabydlí nějaká ta zvířata.

Spustit audio