Bylinková poradna: Otec Pleskač odpovídal na vaše dotazy

30. červen 2015

Bylinková poradna otce Adolfa Jiřího Pleskače je vždy velmi žádaná. Přinášíme vám odpovědi na vaše nejčastější dotazy.

Trápí mě viróza a kašel a teče mi hnisavá tekutina z levého ucha, moc to bolí a nelepší se to, přestože beru předepsaná antibiotika. Co mi může pomoci?
Tady je potřeba si uvědomit, že vše má svůj průběh, antibiotika nezaberou hned. Ale co je potřeba udělat-namočte si tampónek do švédských kapek a dejte si ho do ucha. Dále užívejte rostlinná antibiotika jako lichořeřišnici, dvakrát denně užívejte čajovou lžičku tinktury z této rostliny. Léčbu doplňte čajem proti chřipce a na posílení imunity.

Moje sedmiletá dcera má žlučníkové kamínky, napadá vás něco proti nim?
To bych léčil pomocí černé ředkve. Je dobré si ředkev vysít, dá se i koupit, ale už loňská. Když si jí vysejete letos, tak už je velká pomalu jako ředkvička a za chvilku se dá užívat. Je to výborný prostředek proti žlučníkovým kamenům. Uděláte z toho salát a misku toho salátu denně kamínky krásně rozpouští.

Trpím nadměrným pocením, čím ho mohu omezit?
Výborná je šalvěj, ale pozor na to: obsahuje i nebezpečné látky, takže je potřeba ji užívat maximálně tři týdny. Udělejte si z ní nálev a užívejte jeden šálek denně.

Šalvěj lékařská - sbírá se list i nať a používá jako koření i v léčitelství

V noci chodím nejméně pětkrát, šestkrát močit, nemohu se vyspat. Doporučíte nějakou bylinku?
Můžete užívat čaje při zánětu močových cest. Potom si také nasbírejte kozí bradu luční, která teď hojně kvete a má žlutá kvítka. Z toho si připravte čaj a popíjejte. Také pomáhá čaj z vřesu, takže si sama vyberte, co vyzkoušíte. Určitě ale neodkládejte návštěvu lékaře.

Bolí mě pata na pravé noze, píchá mě v ní. Máte pro mě nějakou radu?
Těžko takto hodnotit, co s tím máte. Může to být ostruha, naražená kost, nataženou achillovku, těch problémů může být celá řada. Kvete černý bez a roste i list, takže si dva, tři listy dejte mezi dva celofány, trochu to poválejte, ať pustí šťávu. Patu si namažte nesoleným sádlem a rozválené listy přiložte a zafixujte. Dělejte si také koupele nohou a mažte kostivalovou mastí.

Manžel má ztrátu pigmentu (vitiligo) a na obličeji a temeni se mu dělají různé útvary. Paní doktorka mu to vypaluje, dává mu mastičky, ale nic nepomáhá.
Zkuste ostropestřecový a rakytníkový olej, přidat můžete i olej z čajovníku. To by mohlo pomoci.

Zátiší s rakytníkem

Chtěla bych poradit s kalcifikací chrupavky, je bylinka, která by to pozastavila?
V tomto případě vám bylinku bohužel neporadím, ale měla byste užívat 300-500 mg hořčíku denně, ten to může zpomalit. Špatně se vám ukládá vápník a chybí některé vitamíny. Takže tady bych doporučoval jednak vitamin D třeba v podobě rybího tuku, omega oleje a hořčík.

Léčím se s fibrózou plic, nebyl by nějaký přírodní preparát na jejich posílení?
Výborným prostředkem je bukvice lékařská. Připravuje se z ní čaj a popíjíte 1 až 2 šálky denně.

Je mi 41 let a mám problémy s menstruací. Máte bylinku na úpravu cyklu?
Na to existuje například drmek a potom nálevy z hluchavky a kontryhele.

Naše šestiletá vnučka se hodně potí pod nosíkem, je na to nějaká bylinka?
Určitě můžete vyzkoušet rostlinná antibiotika. Dával bych jí dvakrát denně dvacet kapek lichořeřišnice a dvakrát denně dvacet echinaceových kapek a pak čaj z vřesu.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.