„Byla jsem mile překvapená!“ Prvního klimatického summitu pro mládež se zúčastní i studentka z Brna

29. srpen 2019

Stovky mladých lidí z celého světa se 21. září sejdou v sídle OSN v New Yorku. Spolu s lídry států budou jednat na historicky prvním klimatickém summitu pro mládež.

Z Brna na něj odletí 18letá Lucie Smolková, která v uplynulých měsících pomáhala organizovat studentské stávky za klima. Na cestu navíc získala takzvanou zelenou jízdenku.

S Lucií Smolkovou si připomínáme jednu ze studentských stávek, která letos na jaře vyhnala do brněnských ulic přes 600 mladých lidí. Právě organizace protestních akcí zelenou jízdenku na summit vynesla. Lístek zajišťuje svému držiteli náhradu za emise, které vzniknou cestou na setkání.

„Nějaká část financí se vynaloží třeba na sázení stromů nebo na podporu jiných projektů, které nějakým způsobem řeší klimatickou krizi. Na kompenzaci by měli přispět členské státy OSN,“ vysvětluje Smolková. O zelenou jízdenku žádalo víc než sedm tisíc lidí ve věku 18-29 let. Organizátoři z nich nakonec vybrali 100 nejaktivnějších.

„Byla jsem mile překvapená, ale skutečně překvapená, protože jsem téhle variantě nedávala příliš velký potenciál.“

Na fotce s Gretou Thungergovou nelpí

„Osobně nejsem úplně poutaná na její osobu. Uznávám její myšlenky a to, s čím začala, ale myslím si, že to hnutí je živé právě díky tomu, že ho nese spoustu dalších lidí dál. Takže nějaké selfie s celebritou Gretou nemám nějak zvlášť na srdci. Cíl byl se nějak oficiálněji zapojit do té debaty a tlačit na to, aby se skutečně něco dělo.“

S pochopením pro věc se Lucie setkala už na střední škole, kde letos na jaře úspěšně odmaturovala. Učitelka matematiky Eva Cvachovcová jí například omlouvala hodiny, které zameškala kvůli účasti na stávkách. „Bylo vidět, že na životní prostředí myslí. Byla aktivní ve stávkách za životní prostředí a přinesla tohle téma k nám do školy. My jsme potom na téma životního prostředí udělali celý projektový týden, kde se účastnili všichni studenti.“

Mládežnickému summitu bude předcházet globální stávka za klima. Naplánovaná je na 20. září.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka