Budoucnost závodu MotoGP v Brně je nejasná, letošní ročník může být poslední

15. duben 2015

Letošní ročník závodu MotoGP bude zřejmě poslední. A není jasné, jestli se vůbec pojede. Vedení Masarykova okruhu odmítlo podepsat spolupořadatelskou smlouvu, kterou mu minulý týden poslali jihomoravští zastupitelé. Podle vedení Automotodromu Brno je neurčitá a fakticky neřeší financování motocyklové Grand Prix.

Podle ředitelky okruhu Ivany Ulmanové je krajem navržená smlouva o spolupořadatelství neurčitá. Na některých místech si prý protiřečí a finanční přínos pro závod MotoGP je podle ní přinejmenším diskutabilní.

Kritizuje také to, že text smlouvy dostali od kraje bez možnosti diskuse. „Není to o tom, že dostaneme direktivně smlouvu ‚podepište, nebo běžte‘. V téhle pozici by to přece nemělo být,“ vysvětluje Ulmanová.

Hlavní problém je stále nezaplacený dluh za loňský ročník závodu. Závod na brněnském Masarykově okruhu už léta pořádá společnost Automotodrom Brno. Ta si kupuje licenci na pořádání závodu série GP od španělského promotéra, firmy Dorna.

Cena této licence, takzvaného zalistovacího poplatku, se pohybuje kolem 70 milionů korun. Velkou část poplatku za loňský závod španělský promotér pořád nedostal.

Automotodrom počítal s finanční injekcí od státu. Dluh měly vyřešit slíbené peníze z ministerstva školství, které jsou nyní na účtech Jihomoravského kraje. Státní dotaci v hodnotě 30 milionů ale podle jihomoravského hejtmana Michala Haška z ČSSD nejde na loňský dluh použít.

„Jedná se o soukromoprávní vztah mezi Dorna Sports a soukromou společností Automotodrom Brno,“ popisuje Michal Hašek.

Dluh tak zřejmě nakonec zaplatí Automotodrom Brno. Na podrobnostech se do konce dubna musí domluvit se španělským promotérem závodu. Ředitelka okruhu Ivana Ulmanová řekla, že udělá všechno pro to, aby se letošní ročník ještě konal. A to i za cenu, že se společnost zadluží.

Vstupenky jsou v prodeji a hotely v okolí Brna jsou už teď obsazené. Letos se Grand Prix v Brně pojede popadesáté.

S pořádáním dalších ročníků bez státní podpory okruh ale nepočítá.

Masarykův okruh v Brně - Grand Prix silničních motocyklů
autor: jel
Spustit audio