Brno znovu řeší pozemky u „Mackovy“ chaty na břehu přehrady. Noví majitelé chtějí parcely směnit

Brněnská čtvrť Kníničky bojuje proti výměně pozemků na obou březích Brněnské přehrady. Výměna majetku se týká parcel, na kterých před lety rodina bývalého politika Ladislava Macka postavila sportoviště u rodinné chaty. Nemovitosti koupili noví majitelé, Kníničkám se přesto směna pozemků nelíbí.

Rodina bývalého náměstka brněnského primátora Ladislava Macka z ČSSD před lety rozšířila areál své chaty na městský pozemek na břehu Brněnské přehrady. Stavební úřad dodnes rozhoduje o odstranění bazénu, hřiště, letní kuchyně a sauny. Chata mezitím změnila majitele, kteří se snaží problém vyřešit směnou pozemků s městem. S tím ale nesouhlasí městská část Kníničky, na jejímž katastru areál stojí.

„Ten hlavní problém vidím v tom, že takhle dáváme návod ostatním lidem: Pokud se chcete dostat k lukrativním pozemkům, postavte si černou stavbu a pak se vám možná podaří tu stavbu legalizovat,“ namítá nezávislá starostka brněnských Kníniček Lenka Ištvanová. Její čtvrť, stejně jako správci tamních lesů, dlouhodobě řeší problémy s nelegálními stavbami u přehrady.

Problematická nemovitost

Chata bývalého politika stojí kousek nad oficiální nudapláží. Odděluje je kiosek s občerstvením. Oplocený areál ve svahu s bazénem, hřištěm a altánem od roku 2017 patří podnikatelce Lence Nevřivové a jejímu muži. Dříve soukromé rodinné sídlo od té doby pronajímají k rekreaci.

„Protože Brněnská přehrada je naše srdcová záležitost. Nevlastníme zde pouze tuto nemovitost, máme zde více podnikatelských aktivit,“ říká Nevřivová, proč o chatu se sportovním zázemím projevila zájem. S manželem podnikají i ve Špindlerově Mlýně, u přehrady mají další dvě restaurace. U „Kotvy“ pak pronajímají za korunu ročně molo Dopravnímu podniku města Brna. V cestovním ruchu se pohybují přes 20 let.

Manželé chatu koupili od bývalé majitelky Michaely Kelblové, dcery Ladislava Macka. „Manžel se zajímal o nemovitosti u přehrady a viděl, že tato je na prodej, tak jsme se dohodli. Zajímali jsme se i o další místa. Teď na chatu jezdí lidé a pochvalují si ji, pronajímají si ji na víkend, na oslavy, na teambuildingy a podobně,“ doplňuje Nevřivová. Připouští ovšem, že při nákupu věděla, že kupuje problematickou nemovitost.

„Šli jsme do toho i s tím rizikem a vírou, že když se změní využití toho areálu, který už nebude soukromý, půjde to změnit. Kdyby nám stavební úřad nařídil odstranění staveb, netýkalo by se to chaty na našem pozemku, ale bazénu, letní kuchyně se saunou a poloviny víceúčelového hřiště s umělým povrchem. Tyto stavby jsou na pozemku města, za který platíme nájem. Byly řádně zkolaudovány, ale je tu ten právní problém, že stojí na cizím pozemku. My jsme ale tehdy nebyli schopní doložit nájemní smlouvy, i když nájemné platíme, a proto stavební úřad musel zahájit řízení o odstranění staveb,“ dodává podnikatelka.

Neprodloužená smlouva

Podle ní nejde o žádnou černou stavbu. „V době výstavby měla paní Michaela Kelblová řádnou nájemní smlouvu na předmětný pozemek. Nájemní smlouva vypršela až dva roky poté, co jejich rodina měla vše řádně zkolaudované a normálně vše užívali. V té době nikdo netušil, že za dva roky po dokončení staveb a jejich řádné kolaudace, přijde jako blesk z čistého nebe strohá zpráva, že nájemní smlouva, která fungovala desítky let i za doby prapůvodních vlastníků, že najednou jako jediná ze všech, které jsou na tomto břehu přehrady, nebude prodloužena. Všem ostatním sousedům se smlouvy normálně prodloužily, jen tato jediná prodloužena nebyla,“ tvrdí Nevřivová, podle které je tvrzení o černých stavbách účelové.  

‚Už se mě to netýká‘

Ladislav Macek jako bývalý náměstek primátora z ČSSD tehdy za rozšíření svého sídla schytával silnou kritiku. I proto, že měl na starosti územní plánování. Věc řešily i soudy. Nyní Macek říká, že se ho záležitost už vůbec netýká. „Já jsem šest let mimo politiku. Slyšel jsem, že se chystá směna pozemků. Mně se tehdy nepodařila. Ale už s tím nic společného nemám, dcera chatu prodala,“ namítá Macek.

I Nevřivovi tvrdí, že s politiky žádné spory nemají. Sportoviště chtějí modernizovat, zatím to ale nedělají, dokud věc po letech nevyřeší stavební úřad. Manželé pod chatou provozují i kiosek u nudapláže, který mají pronajatý od Lesů města Brna. Dřívější záměr města byl takový, že na parcele nad kioskem, kde stojí bazén, by se mohla nudistická pláž rozšířit. „Ale to by asi nikdo nechtěl, opalovat se až skoro u silnice, kde chodí turisté a matky s kočárky,“ komentuje starý záměr Nevřivová.

Město by měnilo...

Před několika měsíci ji navíc oslovil přímo magistrát. Radnice chce na druhé straně přehrady na katastru Bystrce postavit cyklostezku. Ta povede částečně i přes pozemky Nevřivových, které stejně jako chatu koupili od Mackovy dcery. Podle katastru nemovitostí ji nabyli minulý rok, tedy dva roky po koupi chaty. Jde o stejné parcely, které tehdy politik neúspěšně navrhoval ke směně.

„Město má zájem tam vést cyklostezku. Proto jsme paní oslovili. Paní ale nechtěla prodávat, jako ostatně nechce skoro nikdo, takže požadovala směnu. A proto rada schválila ten záměr,“ komentuje rozhodnutí Rady města Brna z konce tohoto září radní Róbert Čuma z Pirátské strany, který má na starosti majetek.

... ale městská část nesouhlasí

Radní tehdy o záměru směny rozhodli jednohlasně. V majetkové komisi bylo pro 7 z 11 členů. Směnu posvětily i Lesy města Brna. Kníničky opět nesouhlasily. „Ten pozemek na kníničské straně je určitě lukrativnější, než pozemek na bystrcké straně. Už můj předchůdce na to upozorňoval,“ doplnila starostka Ištvanová.

Znalci městský pozemek mezi chatou a pláží na kníničské straně ocenili na asi jeden a půl milionu korun. Parcelu na bystrcké straně přehrady, u travnaté pláže pod Kozí horkou těsně u Rakovecké ulice vedoucí k hradu Veveří, znalci ohodnotili poloviční cenou. Druhou polovinu by tak v případě směny manželé uhradili ze svého.

Vedení města kvůli tomu na jednání zastupitelstva tento týden interpeloval taky zastupitel Kníniček a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál zvolený za hnutí ANO. „Tou směnou by se zjednodušila legalizace těch staveb. Opravdu chcete zlegalizovat takový symbol černých staveb v Brně?“ ptal se Vokřál. Radní Čuma mu na to odpověděl, že věc ještě znovu prověří.

„Slyšel jsem o tom, že se o mě pan Vokřál otíral. Je to ubohost. Jsem pryč z politiky. Já se o něho taky neotírám,“ komentoval to Macek. Stavební úřad v Kníničkách mezitím nedávno vydal rozhodnutí o odstranění staveb. Manželé Nevřivovi se proti tomu odvolali a stojí si za tím, že o žádnou černou stavbu nejde. Letitý spor tak zatím nemá konec. Konečnou směnu pozemků by měli zastupitelé Brna schvalovat nejspíš na své listopadové nebo prosincové schůzi.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio