Brno-střed chce zrušit parkovací výjimku pro českou armádu, spor bude řešit vedení města

Vedení čtvrti Brno-střed chce zrušit parkovací výjimku pro českou armádu. Radní kritizují, že Univerzita obrany zabírá na pozemcích města parkovací místa, která nepoužívá. Jde o stání pro asi deset aut v Hrnčířské ulici, kde složitě parkují i místní. Politikům taky vadí, že škola má tato místa vyhrazená zdarma. Jiné vysoké školy nebo firmy přitom musí za stejnou službu platit městu desetitisíce korun.

„Za tu dobu, co tady bydlím, těch asi šestnáct let, jsem tady autobus armády viděl asi třikrát. Zdá se mi opravdu nehorázné a naprosto zbytečné, aby tady blokovali tolik míst občanům,“ rozčiluje se Vladimír Kuchař na křižovatce Kounicovy a Hrnčířské ulice. Ukazuje na lampu, na které je připevněná značka zákaz zastavení a pod ní je dodatková tabulka „Mimo autobusy Armády České republiky“. Místa jsou prázdná, kolem zákazu přitom řidiči parkují, kde můžou.

Radnice Brno-střed je ve sporu s armádou kvůli parkování v centru města

„Pro normální lidi, kteří dojíždí do práce, tak je to tady často neřešitelná situace a musíme parkovat třeba i kilometr daleko,“ stěžuje si Kuchař, který kvůli parkování sepsal petici, pod kterou se podepsalo 60 lidí. Petici poslal na radnici Brna-středu. „Bylo to už minulý rok, ale těsně před volbami, takže se to tenkrát neřešilo, ale teď se to posunulo dál.“

Celodenní parkování zdarma

Vyhrazení celodenního parkovacího stání značkou zákazu zastavení je v Brně neobvyklé. Firmy nebo jiné instituce běžně za jedno takové místo v centru platí městu asi 40 tisíc korun ročně. Méně peněz, symbolických sto korun za rok, platí hasiči, policisté nebo Ústavní soud. Vojenská škola má zvláštní režim, který se nelíbí radnímu Janu Mandátovi ze spolku Brno-autem.

„Je to takový exces, protože za vyhrazená parkovací stání se běžně platí. Univerzita obrany je jediný subjekt, který má vyhrazená místa zdarma a ne v klasickém režimu vyhrazených stání. Naším záměrem není vojákům místa zpoplatnit, ale protože je to dopravně vytížená lokalita, tak je chceme dát k dispozici občanům. Takže chceme zrušit tu zákazovou značku.“

V Brně je 2 346 vyhrazených parkovacích stání. Z toho 885 jich je v městské části Brno-střed. Poplatky se pro každou čtvrť liší. Celodenní vyhrazené parkovací stání v centru města vyjde pro jedno auto ročně asi na 40 tisíc korun. Výjimku mají následující instituce: Krajské ředitelství policie JMK, Hasičský záchranný sbor JMK, Ústavní soud, Nejvyšší soud, Nejvyšší státní zastupitelství, Jihomoravský kraj a Moravská galerie. Tyto instituce platí 100 korun ročně za jedno vyhrazené místo.

Zákazové značky od roku 2004

Například Masarykova univerzita má jedno vyhrazené stání před Fakultou sociálních studií vedle Červeného kostela. Za toto místo univerzita městu ročně platí. Univerzita obrany má svou parkovací plochu taky před sídlem školy. Využívá zároveň i několik míst ve vedlejší Hrnčířské ulici. Tam zákazové značky stojí od založení vojenské školy v roce 2004. A to před i za křižovatkou s Kounicovou ulicí, blízko Moravské zemské knihovny. Značky povolil magistrátní odbor dopravy.

Radnice Brno-střed je ve sporu s armádou kvůli parkování v centru města

„Místa jsou denně využívána“

Mluvčí školy Vladimír Šidla tvrdí, že škola místa potřebuje a denně je využívá. „Vyhrazená parkovací místa v ulici Hrnčířská jsou denně využívána Univerzitou obrany v Brně i dalšími vojenskými útvary Armády ČR. A to pro krátkodobé či dlouhodobé parkování vojenské dopravní techniky, pro zásobování vojenských objektů a současně pro parkování techniky přepravující studenty do jiných kasáren dislokovaných v Brně či mimo město,“ obhajuje Šidla s tím, že škola chce vyhrazená místa zachovat i proto, že univerzita slouží i jako výukové nebo školící centrum armády mimo akademické vzdělávání.  

Opakovaná stížnost

Radnice Brno-střed požádala magistrátní odbor o zrušení zákazové značky opakovaně. S žádostí politici neuspěli. „Vzhledem k tomu, že ve většině žádostí od státních institucí, jako je policie nebo finanční úřad, bylo žadatelům o vyhrazená parkovací stání vyhověno, zůstane stávající dopravní značení zachováno,“ vysvětluje rozhodnutí úředníků mluvčí Brna Filip Poňuchálek.

S tím se radní Brna-středu smířit nechtějí. Obrátili se proto na primátorku. Stížností se proto bude zabývat vedení města. Situaci můžou vyřešit taky modré zóny, které mají do jednoho roku pokrýt okolí Hrnčířské ulice.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio