Brno i kraj splatí dluh za pořádání letošní Moto GP. Pořadatelé by mohli peníze nově získat i z reklamy

Jihomoravští zastupitelé dnes schválili peníze na doplacení dluhu za pořádání letošní motocyklové Velké ceny. Pořadatelskému spolku, ve kterém je kraj a město Brno, na tento účel pošlou sedm a půl milionu korun. Stejnou částku včera (18. září) na svém mimořádném jednání odsouhlasili i zastupitelé Brna.

Zalistovací poplatek promotérovi závodů společnosti Dorna byl letos asi 111 milionů korun, spolek má doplatit ještě 20 milionů. Tím by své závazky vůči Dorně splatil, říká hejtman za hnutí ANO Bohumil Šimek. „Co se týká Dorny, tak jsme vyřízení, máme tam drobné pohledávky, které jsme schopni do konce roku dořešit. Hlavně se musíme bavit s vládou, abychom našli dostatek finančních prostředků na příští rok.“

Brněnští zastupitelé vyzývají vládu, aby se do pořadatelského spolku připojila také. V dalších letech by se totiž mohla zvýšit cena licence na dvojnásobek. Pořadatelé by za ni mohli zaplatit více než 200 milionů korun. „Pokud by se ty nejčernější scénáře naplnily a Česká republika by trvala na svém příspěvku okolo 55 milionů, není reálné, aby to město a kraj dofinancoval,“ říká primátorka Markéta Vaňková.

Peníze by spolek podle opozičního zastupitele z hnutí ANO Petra Vokřála mohl získat z prodeje reklamy. „Oproti té stávající smlouvě, kde bylo striktně zamítnuto umístění jakýchkoliv reklamních bannerů. Dorna avizovala, že je ochotna jednat o nějaké formě.“ Stát věří, že pokud Dorna umožní českým firmám propagovat se na závodech, dokáže tím pokrýt potřebné až stamilionové náklady.

autoři: tip , gaj
Spustit audio