Brno a Mikulov spojila Svatojakubská cesta

23. červenec 2011

Sloužit bude turistům i věřícím, kteří směřují do španělského poutního místa Santiaga de Compostela, kde je hrob patrona poutníků svatého Jakuba. Trasa má na našem území asi 75 kilometrů a za hranicemi se napojuje na rakouskou část cesty.

Na běžných rozcestnících trasu vyznačuje stylizovaná svatojakubská mušle. První polovina trasy Svatojakubské cesty je přitom vyznačena zcela nově. „Zbytek využívá stávajících tras Klubu českých turistů,“ objasnil Juraj Flamik z Nadace Partnerství, která projekt připravila ve spolupráci s Centrálou cestovního ruchu Jižní Morava.

„Svatojakubská cesta vlastně nezačíná přímo v Brně, ale na cyklostezce u nákupního centra v Modřicích,“ upřesnila Zuzana Vojtová z Centrály cestovního ruchu Jižní Morava.

Podle Juraje Flamika se poutní turistika v posledních letech stala fenoménem. „Stala se nový stylem putování, má spirituální nádech. Je to spojení aktivního turismu s poznávacím a duchovním,“ doplnil Flamik.

Stezku na několika místech oživují umělecké artefakty s motivem mušle, podobně jak je to zvykem ve Španělsku. „Zatím jsou umístěny v okolí Popic na Hustopečsku,“ prozradil Juraj Flamik.

V plánu je vyznačit Svatojakubské cesty také na východ, na západ a na sever od Brna. Stávající turistické značení by jen při běžné údržbě doplnila loga mušle.

autor: gaj
Spustit audio