Brněnský projekt Nesnězeno chce omezit plýtvání jídlem. Zachraňuje přebytečné porce z restaurací a kaváren

Zachránit přebytečné porce jídla, které by jinak skončily v popelnici. To je náplní brněnského projektu Nesnězeno. Stojí za ním dvojice Jakub Henni a Michaela Gregorová, kteří spolu vytvořili i projekt Dobrokáva.

Ten dává lidem kávu oplátkou za dobrý skutek. K prodeji přebytečného jídla se slevou se prostřednictvím Nesnězena zapojily už téměř čtyři desítky podniků.

„Byla jsem nějakou dobu v Paříži a tam jsem využívala projekt Too Good To Go – dala jsem si večeři, která nestála dvacet euro, ale deset,“ říká Michaela Gregorová, spoluautorka projektu Nesnězeno. Ten funguje na podobném principu, snaží se zachránit jídlo, které by se v restauracích nebo kavárnách jinak vyhodilo.

„Momentálně fungujeme přes facebookovou stránku Nesnězeno, kam podniky přidávají jako příspěvek ty jejich zbylé porce jídla. Člověk, který má o jídlo má zájem, příspěvek okomentuje a pak už si jídlo vyzvedne a zaplatí přímo v konkrétním podniku.“

Více zájemců, méně jídla

„Kdo dřív přijde, ten dřív mele, takže kdo příspěvek okomentuje jako první, tomu jídlo připadne. Záleží taky na počtu porcí. Na některé se tak nedostane,“ doplňuje druhý z autorů Jakub Henni. Slevu na jednotlivá jídla si určují samy podniky. Většinou se pohybují mezi třiceti a sty procenty.

Projekt funguje v Brně asi tři měsíce a zapojily se do něj téměř čtyři desítky podniků. Za tu dobu se odhadem podařilo zachránit pět set porcí jídla.

Facebookovou platformu by do budoucna měla nahradit mobilní aplikace; tu teď dvojice autorů projektu vytváří.

autor: hf
Spustit audio