Brněnské kino Art opět zaplní diváci. Rekonstrukci zkomplikoval nález azbestu i narušená statika

13. září 2019

Brněnské kino Art mělo letos v březnu oslavit sto let od svého založení. Plány však překazila rekonstrukce, která se kvůli azbestu a narušené statice protáhla na dva a půl roku. Návratu na Cihlářskou ulici a dodatečných oslav se tak diváci dočkají až dnes večer.

„Nová fasáda, nová okna. To, co se tady děje, je spíš reakce na ty práce. Rozsáhlé interiérové úpravy ani nebyly původně naplánovány,“ říká k opravám kina Art jeho vedoucí Milan Šimánek. Mezitím ostatní zaměstnanci kina stěhují stoly a židle do prostoru kavárny.

„Změní se tady barový pult. Přece jenom, když už je to dva a půl roku zavřené, ať se to někde projeví. Interiér kavárny se obecně trochu pozmění. Lidé si určitě všimnou nového stropu,“ dodává Šimánek.

Ve velkém sálu je nový koberec i světla. „Projekce na večer už je připravená, už jsem tu viděl i slyšel kusy Skleněného pokoje, takže to se zdá, že je v pořádku,“ komentuje přípravy Šimánek. „Ještě pořádně dopnout plátno a na jedné straně je ještě trochu uvolněná opona…“

Jeden velký pátek třináctého

Slavnostní znovuotevření kina je naplánované na pátek třináctého. „Není to vůbec náhoda. Náš první termín, který jsme mysleli trochu vážně, tak byl první duben, to znamená na apríla. Nakonec se ty opravy protáhly na déle, než se čekalo, takže teď to samozřejmě doháníme s jazykem na vestě. A když tam byl ten pátek třináctého, tak to byla úplně jasná volba. Celá takhle věc byla a ještě je takový už dva a půl roku trvající pátek třináctého.“

Při příležitosti návratu na Cihlářskou ulici si kino Art připravilo slavnostní projekci. „Projekce začíná v 19 hodin filmem Východ slunce, což je taková klasika,“ říká produkční kina Art Kristýna Malíková. Němý film bude za doprovodu živé hudby Duncana Hendyho v provedení smyčcového kvarteta IQ.

Na slavnostní projekci poté naváže stohodinový filmový maraton, kterým kino Art oslaví sto let své existence.

autor: Petr Uhlíř
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.