Brněnská zoologická zahrada chová více než 2000 zvířat 360 druhů

10. únor 2007

Většina z nás si to asi neuvědomuje, ale každý druh má zvláštní požadavky na svoji stravu. Zahradu stojí krmení pro zvířata asi 3,5 milionu korun ročně.

Sestavování jídelníčku tak, aby každé zvíře mělo všechno, co potřebuje, a zahradu to přitom finančně nepoložilo, je docela oříšek. Na starosti to má pracovnice zahrady Veronika Lemberková, které se na zajímavosti ze stravování zvířat ptala Vlasta Gajdošíková.

Které zvíře je nejnáročnější na krmení? Z finančního hlediska nejnáročnější na krmení jsou lachtani. Jejich krmná dávka vychází na 230 Kč na den. Žerou hlavně mořské ryby, makrely, sledě. Kilogram těchto ryb stojí cca 35 Kč, lachtan jich sežere 9 kg za den.

A co třeba taková velká zvířata jako lední medvědi nebo tygři? To jsou také finančně dosti nákladná zvířata. Takový lední medvěd sežere kolem 6 kg ryb, 3 kg masa za den, krmí se ob den a tím pádem ta krmná dávka vychází kolem 150 Kč. U tygra, ten sežere kolem 7 kg masa, ovšem i s kostí, a tam pak ta cena vychází také asi 150 Kč denně.

Ať se nebavíme jenom o penězích, jsou i jiná hlediska? Která zvířata se třeba obtížně krmí, pokud jde o druh potravy? Náročné na výživu jsou třeba i žirafy, sobi nebo losi. Taková žirafa a los okusují větvičky mladých stromů, které obsahují hodně bílkovin, takže tato zvířata dostávají vojtěškové seno, které jich obsahuje více. Sobi zase v tundře okusují lišejníky, žerou bylinky, krátkou trávu. Musíme jim tedy sehnat seno, které má délku 10-15 cm. Lišejník jsme u nás zatím nesehnali, takže kupujeme granule pro soby z Norska, kde 1 kg jich vyjde na 50 Kč. Dále dostávají borůvčí, maliní, ostružiní a březové listí.

Jak náročný jídelníček mají třeba opice? Ty vyžadují pestrý jídelníček, mají stravu podobnou jako máme my s tím, že tedy nedostávají rohlíky, chleba, obalované řízky apod. Snažíme se, aby měly hodně ovoce, zeleniny i maso, protože v přírodě žerou sem tam i červíky, myšky apod. Malé amazonské drápkaté opičky jsou hodně náročné. Krmí se 3x denně, aby neměly hlad, protože mají rychlejší metabolizmus. Po ránu dostávají krájené ovoce a zeleninu, odpoledne mléčnou kaši a k večeru hmyz - šváby, cvrčky, moučné červy apod.

Můžete zmínit i nějaké jídelní specialisty, kteří mají hodně vyhraněné nároky? V naší zoo chováme třeba dracény, jejichž krmnou dávku tvoří jenom šneci. Takže tam je potom problém, když nám náhodou dojdou, sehnat další. Kupujeme je buď od firem, které se jejich chovem zabývají nebo i zaměstnanci zoo sbírají šneky a my je pak zamrazujeme, abychom jich měli dost na zimu.

autor: gaj
Spustit audio