Brněnská přehrada, jak ji neznáte. Naučná stezka připomíná nejen historii vodního díla

18. září 2022

Na Brněnskou přehradu míří každoročně tisíce lidí. Ať už za vodními radovánkami, relaxací či sportem. Pro výletníky, kteří se při procházce rádi i něco zajímavého dozvědí, je mezi hrází a Sokolským koupalištěm připravena naučná stezka "Brněnská přehrada, jak ji neznáte". Je dlouhá něco málo přes dva kilometry, zaměřuje se převážně na ekologii a má šest zastavení.

Trasa naučné stezky začíná nedaleko hráze přehrady prvním zastavením, které se věnuje všeobecným informacím o přehradě a jejím okolí. Stezka dále kopíruje červenou turistickou značku po levém břehu přehrady proti proudu řeky Svratky a končí u Sokolského koupaliště.

Druhé zastavení těsně u hráze je bohužel poškozené a cedule tam chybí. Podle organizace Nesehnutí, které stezku vybudovalo, by ale měla být nahrazena tabulí novou. Z té se pak lidé dozvědí podrobné informace o vzácné květeně na zdejších svazích v přírodní památce Skalky u Přehrady. Nicméně každý, kdo má chytrý telefon, si může na webových stránkách Nesehnutí najít všechna zastavení i v elektronické podobě.

Třetí zastavení se nachází v těsné blízkosti základny hasičů a záchranářů. Věnuje se historii údolí, kde se před stavbou hráze nacházela obec Kníničky. Ta byla před napuštěním přehrady zdemolována, ale její základy se dodnes nacházejí pod hladinou.

Pamětní deska u hráze připomíná hrdinský čin hrázného Františka Šikuly na konci druhé světové války

Tabule se také věnuje hrdinství přehradních zaměstnanců na konci druhé světové války. Ustupující nacisté tehdy chtěli hráz vyhodit do povětří. To by ovšem mělo nedozírné následky pro obyvatele žijící pod hrází a koneckonců i pro značnou část Brna, kterým řeka Svratka od přehrady protéká. Zejména tehdejší hrázný František Šikula svým hrdinstvím přehradu zachránil od jejího zničení. Jemu je také věnována pamětní deska u zastavení číslo dvě.

Lesy, živočichové i vodní svět

U čtvrtého zastavení se ocitáme v lese. Věnuje se typickým stromům, které rostou okolo přehrady. A je tu i část o památných stromech doplněná fotografiemi těchto věkovitých a státem chráněných jedinců.

Nad zátokou u bývalého Sokolského koupaliště se nachází zastavení páté, které seznamuje se vzácnými zástupci říše rostlin i živočichů a upozorní také na jinak poněkud přehlédnutelné mokřadní jezírko. Zatímco zrakům je díky porostům spíše ukryto, sluchu se poodkryje typickým žabím koncertem. Mnoho druhů zdejších obojživelníků je chráněno.

Trasa je vhodná pro všechny věkové kategorie, včetně výletníků hůře se pohybujících

Poslední šesté zastavení je věnováno vodnímu světu a mikrosvětu Brněnské přehrady. Nechybí informace o sinicích, vodním květu, řasách, ale také o tzv. eutrofizaci a aktivních zásazích člověka, které mají za cíl čistou vodu v nádrži. Také jsou zde k vidění atraktivní fotografie nálezů z období, kdy byla přehrada v roce 2009 upuštěna.

Stezka vede rovinatým terénem po zpevněné asfaltové cestě. Díky tomu je vhodná pro všechny věkové kategorie, včetně hůře pohyblivých výletníků. V letní sezóně lze pro návrat do přístaviště, či pro pokračování v prohlídce přehrady a jejího okolí, využít také lodní dopravu. Nedaleko šestého zastavení u bývalého Sokolského koupaliště je totiž zastávka výletních parníků.

Spustit audio