Brňané, kteří večer naleznou zraněné nebo nemocné zvíře, už nemusí čekat na pomoc do rána

8. říjen 2006

Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců při Fakultě veterinárního lékařství zavedla telefonní číslo, kam mohou lidé po 16. hodině volat.

Poskytnout pomoc zraněnému divokému zvířeti v noci nebo o víkendech - to byl v Brně a okolí dosud problém. Tuto péči běžně poskytuje záchranné centrum brněnské zoologické zahrady, které však funguje jen v pracovní dny od 8 do 16 hodin. Proto začala pro naléhavé případy fungovat noční pohotovost. Mimo provozní dobu centra se o zraněná zvířata postarají pracovníci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, která se zoo uzavřela smlouvu o spolupráci. Zoo tak už nebude muset nálezce odkazovat na další den.

Zdeněk Knotek z veterinární univerzity potvrdil, že pomoc se dostane všem. Stačí zavolat na pohotovostní telefonní číslo 739 100 605: "Celou noc až do 7:00 ráno, stejně jako o víkendech, na Silvestra a ve dnech státních svátků, jsme s veřejností schopni komunikovat na tomto pohotovostním čísle.

Kdykoli tedy může kdokoli zavolat, pokud má problém s plazem, s drobným savcem nebo s ptákem, s ondatrou, kunou a podobně. My to zvíře přijmeme, ošetříme, poskytneme mu přes noc péči a ráno bychom kontaktovali zoo. Kdyby z nějakého důvodu bylo nutné, abychom tu terapii ještě prováděli my, klidně po tu nutnou dobu by zvíře zůstalo ještě u nás na klinice.

Jsme schopni zachránit to, co se zachránit dá. Třeba i postřelené zvíře jsme schopni bezpečně uspat, poskytnout mu chirurgický zákrok, vyjmout mu cizí těleso odkudkoliv, ale pokud už ztratilo mnoho krve nebo je tam nějaký další vážnější problém, musíme varovat veřejnost, že nejsme zázrační lékaři z televizních seriálů. Lidé tedy nesmí věřit tomu, že přinesou polomrtvou želvu a my ji jednou injekcí zachráníme.

Teď na podzim začínají lidé do zoo nosit i třeba oslabené ježky. V rámci této smlouvy ježka přijmeme i my. Ošetříme ho proti ektoparazitům, pokud je dehydratovaný, dáme mu infuzi a pokud má štěstí, tak to přežije. Ale rozhodně ho neodmítneme."

autor: gaj
Spustit audio