Britský velvyslanec Nick Archer navštívil Brno. Nenechal si ujít Janáčkovu Káťu Kabanovou

20. listopad 2018

Nick Archer, velvyslanec Velké Británie v České republice, navštívil v pondělí 19. listopadu moravskou metropoli. Navštívil třeba Mezinárodní centrum klinického výzkumu ICRC v nemocnici u svaté Anny a setkal se taky s představiteli Jihomoravského kraje nebo Masarykovy univerzity.

Archer do funkce nastoupil na začátku tohoto roku. Dřív působil třeba na ambasádách v Dánsku, na Maltě nebo v Norsku. Českému rozhlasu dnes velvyslanec poskytl krátký rozhovor.

Večer máte na programu návštěvu nově zrekonstruovaného Janáčkova divadla a uvidíte operu Káťa Kabanová od Leoše Janáčka. Prý jste jeho velký fanoušek. Těšíte se?
Velice se na to těším. Slyšel jsem už dřív něco od Janáčka v Anglii, ale upřímně si myslím, že tady to umíte lépe. A asi za měsíc sem pojedu zase na operu Z mrtvého domu, takže tu do konce roku zhlédnu dvě Janáčkovy opery.

Setkal jste se s hejtmanem Jihomoravského kraje a s rektorem Masarykovy univerzity. Co bylo účelem návštěvy?
Je to víc věcí. V Praze nám neustále říkají, že žijeme v pražské bublině a že je důležité se z ní dostat a zjistit, co si myslí Češi jinde. Pak jsem taky placený za to, abych pochopil místní politickou scénu. A na univerzitách nebo v technologických a vědeckých centrech se zase snažím vysvětlit, co se stane v době brexitu a po něm.

Brno je město studentů a taky město vědy. Jak má vypadat vědecká nebo vysokoškolská spolupráce právě po brexitu, tedy odchodu Velké Británie z Evropské unie?
Spolupráce ve vývoji technologií a ve vědeckém výzkumu je pro Česko a Velkou Británii velmi důležitá a klíčová. Chceme výzkumníky ujistit, že v příštích letech míra této spolupráce vzroste. A to platí i pro výměnné studentské pobyty, alespoň do roku 2020. Trochu se obávám, že brexit může znamenat odchod mozků z Velké Británie a proto je nutné lidem všechno vysvětlit. A taky ubezpečit, že britská vláda je připravena dál platit výzkum, pokud se nedohodne na nějakých programech s Evropskou unií.

Vy jste v Brně loni studoval češtinu…
Ano, byl jsem tu na čtyři týdny si zlepšit češtinu. Bydlel jsem tu u jedné rodiny.

Všiml jsem si totiž, že jste na Twitteru komentoval výsledky ankety o názvu hlavního brněnského vlakového nádraží…
Ano, Šalingrad. První věc, kterou jsem tady dostal, byla moje šalinkarta. V Praze mám teď lítačku. A Šalingrad mě velice pobavil. Doufám, že šalingradová lobby v tomto úsilí uspěje.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.