Břeclavské muzeum se proměnilo na Koloniál pana Bajzy

20. květen 2012

V prostorách břeclavského muzea na ulici Dukelských hrdinů v pátek začala výstava, která příchozí doslova vtáhne do dob první republiky a připomene, jak tehdy vypadaly obchody a obchodování.

Nová letní expozice nese název Koloniál pana Bajzy. „Výstava je vytvořena na motivy knihy významného českého humoristy Karla Poláčka Bylo nás pět,“ objasnila ředitelka břeclavského muzea Alena Káňová.

Muzeum Břeclav

Pod stejným názvem už mohli podobnou výstavu vidět lidé v Brně. „Protože jsou ale lidé v Břeclavi velkými patrioty, obohatili jsme výstavu o hodně místních věcí,“ prozradila Eva Sadílková, odborný a edukativní pracovnice břeclavského muzea, „například místní sběratelka Marie Létalová nám připravila celý modistický salon.“

Břeclavská synagoga

Koloniál pana Bajzy bude mít otevřeno až do září

Na příští sobotu pak chystají v Břeclavi Muzejní noc v synagoze. „Hlavní program bude v režii prostějovského tanečního souboru Rut,“ plánuje Káňová, „doprovázet ho bude pražská skupina Ester. Program bude doplněn komentovanými prohlídkami synagogy a ochutnávkou produktů košer destilátů a židovské kuchyně.“

Výstava „Koloniál pana Bajzy aneb historie obchodu a obchodování“ bude v Břeclavi k vidění až do neděle 16. září. „Otevřeno je denně od úterý do neděle vždy od 10 do 17 hodin,“ upřesnila Eva Sadílková.

autor: hon
Spustit audio