Břeclav výjimečně otevře obřadní síň židovského hřbitova

9. říjen 2011

Obyvatelé a návštěvníci Břeclavi se v neděli odpoledne budou moci podívat na jedno z míst, kam se normálně vůbec nedostanou. Místní muzeum připravilo komentované prohlídky židovského hřbitova i s běžně nepřístupnou obřadní síní.

„Rádi bychom připomenuli, že vedle již dostatečně známé a navštěvované synagogy je v Břeclavi také částečně dochovaný židovský hřbitov s novogotickou obřadní síní z roku 1892,“ uvedla ředitelka břeclavského muzea Alena Káňová, „velmi zajímavou a umělecky cennou je též neorenesanční hrobka Ignaze Kuffnera, židovského rodáka z Břeclavi, který se stal nejen úspěšným vídeňským podnikatelem a mecenášem, ale i oblíbeným dlouholetým starostou v Ottakringenu.“

Součástí nedělní prohlídky bude také představení zajímavých pohřebních způsobů a rituálů židovského náboženství a výklad symboliky židovských náhrobků, které pro návštěvníky představují jakýsi kamenný archiv dnes již neexistující židovské obce.

Odpolední program zpestří benefiční koncert písničkářky Máši Kubátové s jidiš, ruskou a hebrejskou produkcí. „Pokud návštěvníci přispějí na opravu náhrobků, dostanou ochutnat košer slivovici,“ prozradila Káňová. Komentované prohlídky a benefiční koncert se uskuteční v neděli mezi 15. a 17. hodinou.

Už teď chystá břeclavské městské muzeum další akci, která se pojí s židovskou tématikou. V úterý 18. října bude v areálu židovského hřbitova odhalena pamětní deska věnovaná rodinám pohřbeným právě na tomto místě. Břeclavský židovský hřbitov měl totiž původně na dva tisíce náhrobků, zachovaly se jich asi jen tři stovky.

autor: hon
Spustit audio