Biskupové stáhnou žaloby na kraje kvůli majetku. Rozhodli o tom ve Velehradě

8. červenec 2016

Čeští a moravští biskupové se na schůzce ve Velehradě dohodli, že stáhnou žaloby na kraje, prostřednictvím kterých se domáhali určení vlastnictví. Ke stejnému kroku vyzvali i tuzemské řády a kongregace. Vstřícné gesto se ovšem netýká obcí, údajně proto, že přechod církevních majetků na kraje se uskutečnil za jiných okolností. Staženy by měly být desítky až stovky žalob. Přesné číslo Česká biskupská konference nezná.

Biskup a generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub uvedl, že rozhodnutí vyplynulo z diskuse o současné politické situaci. „Vnímali jsme, že otázky kolem žalob se staly něčím, co hýbe předvolebním spektrem, a my nechceme být takto instrumentalizováni.“

„Chceme toto vnímat jako určitý vstřícný krok v situaci, která se vyostřila. Nechceme přispívat k dalšímu vyostření věcí před podzimními volbami,“ doplnil Holub.

Biskupové ve Velehradě prohlásili, že všechny žaloby, které se týkají diecézí, tedy kde jsou biskupové zodpovědní, budou staženy. Podle Holuba ale není možné, aby rozhodli za řády a kongregace.

„Co se týká řádů a kongregací, za přítomnosti předsedy a předsedkyně konference vyšších řeholních představených jsme naléhavě všechny řehole vyzvali, aby to také učinily. Tam biskupové nemají možnost přímo rozhodnout,“ řekl.

Podle oficiálního prohlášení biskupové o stáhnutí žalob rozhodli v rámci snahy o kooperaci a zlepšení vztahů se státem a kraji. O památky se chtějí starat společně.

„Tento postoj je veden snahou o účinnou spolupráci s kraji v rámci společné starosti o památky, sociální péči, vzdělávání a kulturu," stojí v prohlášení.

Obce a města

Rozhodnutí biskupské konference vítá také hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola z ČSSD. Diecéze by ale podle něj měly stáhnout žaloby i na všechny právnické a fyzické osoby.

„Všechno jsou to osoby nepovinné. Majetkové vyrovnání se mělo týkat pouze státu, církví a náboženských společností. Očekávám, že jak se nyní shodli na stažení žalob na kraje, z čehož mám opravdu radost, bude se to týkat i právnických a fyzických osob nebo měst a obcí,“ řekl Zimola.

Na Velehradě se o stažení žalob na obce také diskutovalo, popsal biskup Tomáš Holub.

„U obcí nejde o to, zda vznik obcí byl proti blokačním paragrafům. To znamená, zda zákon, který umožnil, aby obce získaly majetek, byl nějakým způsobem v rozporu proti předchozímu právnímu řádu, což je věc krajů.“

„Jde o to, že jednotlivá zastupitelstva zcela jednoznačně v případech, o které se jedná, porušila stávající právní řád, což považujeme za věc mnohem složitější,“ vysvětlil biskup plzeňské diecéze.

Podle Holuba však biskupové deklarovali také ochotu zvážit podání žalob ve věcech, které se staly před rokem 2006.

Těžko vyčíslitelná hodnota

Počet žalob ani výši majetku, kterého se diecéze vzdávají, Česká biskupská konference neupřesnila. Tomáš Holub se domnívá, že to zatím ani nejde.

„Týká se to velmi vzácných, především movitých věcí z různých galerií. Hodnota je umělecky obrovská a finančně velmi těžko vyčíslitelná,“ vysvětlil Holub.

Finanční náhrady za církevní majetek už pomohly mimo jiné při opravách baziliky na Velehradě, kde se Česká biskupská konference na stáhnutí majetkové žaloby na kraje dohodla.

autoři: rv , Ondřej Látal
Spustit audio