Betlém v Horní Lidči na Vsetínsku nabízí mimořádný zážitek, k vidění jsou reálné stavby a pohyblivé figurky

Lidé mohou i v době vládních opatření obdivovat betlémy, otevřený je třeba betlém v Horní Lidči na Vsetínsku. O jeho návštěvu je velký zájem.

Betlém v Horní Lidči se v mnohých směrech unikátní. Jde o společné dílo českých a slovenských řezbářů, které je umístěno v samostatné budově s galerií. V betlému o ploše 50 m2 je k vidění přes 200 figurek, z toho 75 pohyblivých. Ty většinou ukazují tradice a zvyky ze starých časů.

Dalším lákadlem je to, že z víc jak stovky staveb je 40 reálných objektů ze Zlínského i Trenčínského kraje. Návštěvníci tak mohou obdivovat například Hostýn, Velehrad, Pustevny s Maměnkou i Libušínem, Hrad Buchlov, Radhošť nebo Trenčínský hrad.

Mimořádným zážitkem je prezentace filmu, který přibližuje místní historii, zvyky a řemesla. V jeho průběhu jsou postupně osvětlovány ty části betlému, o kterých se hovoří.

Hornolidečský betlém je návštěvníkům otevřen každý den mimo pondělí. Přes týden ho navštěvují většinou uzavřené skupiny a školky, o víkendu pak veřejnost. Podrobnosti jsou uvedeny na webových stránkách betlému.

Lidé při návštěvě samozřejmě musí dodržovat omezení kvůli koronaviru. Vstoupit dovnitř může najednou jen 15 návštěvníků.

Zájem o prohlíky je sice velký, čekání u vstupu se ale zatím omezuje jen na několik minut. Podle průvodkyně Ludmily Psotkové to zájem nesnižuje a lidé si rádi počkají.

 

Spustit audio

Související