Možnosti lyžování na Uherskohradišťsku jsou hlavně v Bílých Karpatech

Slovácko, ve Zlínském kraji je to hlavně oblast Uherskohradišťska, má především pověst regionu, v němž se pěstuje vinná réva, To je ale jenom část jeho bohatství. Má také hory.

V severozápadní části okresu Chřiby a na jihovýchodě Bílé Karpaty. Jak jistě víte, Bílé Karpaty jsou chráněnou krajinnou oblastí na hranici se Slovenskem a Chřiby zase oddělují Slovácko od Hané. Když je zima, jak má být, jsou obě pohoří pořádně zasypaná sněhem. Na nejvyšším kopci Bílých Karpat Velké Javořině ho bývá i přes metr. Řeknete si, ideální podmínky pro lyžování, přesto zimních středisek v okrese Uherské Hradiště moc není.

V Bílých Karpatech na Velké Javořině se lyžovalo už za první republiky. Malé středisko je tam i v současné době, ale na slovenské straně a na rozdíl od jiných areálů se tam lyžuje výhradně na přírodním sněhu. Sjezdovky jsou nedaleko proslulé Holubyho chaty. Místo je známé jako symbol česko-slovenské vzájemnosti. Lidé z obou stran hranice se tam scházejí od roku 1845.

Čtěte také

Nejznámější a hlavní zimní středisko v Bílých Karpatech na naší straně je Ski centrum Bílé Karpaty, mezi lyžaři a turisty je známé spíš pod názvem Mikulčin vrch, protože je v místě stejnojmenného kopce. Areál, který je ve výšce 750 m, fungoval už v 50. letech minulého století. Tehdy si tam lyžaři vybudovali tzv. talířový vlek. Za hodinu vyvezl okolo 120 lidí. Nahoře museli lyžaři talířové závěsy dávat do pytle a ten pak některý z nich svezl zpátky k dolní stanici. Dnes už má kompletně vybavený areál moderní vleky a taky zařízení na umělé zasněžování sjezdovky. V Bílých Karpatech v okrese Uherské Hradiště se dá lyžovat ještě ve Strání v centru Štrbáň. Pár let už vedou horami na moravskoslovenském pomezí trasy pro bežkaře.

Do Chřibů se jezdí lyžovat až od začátku 21. století. V roce 2001 vznikl kousek od Koryčan areál Stupava. Středisko s výhledem na hrad Buchlov je v kopci s maximální výškou jen 450 m, ale jako první zahajuje zasněžování a tedy i sezonu a jako poslední ji uzavírá. Právě proto se mu údajně občas říká Stupavský ledovec. Lyžaři, kterým stačí půl kilometru dlouhá sjezdovka, si podmínky centra pochvalují. Ski areál mají od roku 2005 nedaleko Buchlovic, v Břestku. Tamní sjezdovka na mírném kopci je ideální pro začátečníky všech věkových kategorií. Třetí a nejmladší lyžařské středisko v Chřibech je v Osvětimanech.  

Spustit audio

Související