Bazény před zimou odpusťte, použijte roztok, lahve nebo plováky

30. září 2023

Zima se pomalu blíží a koupání ve venkovních zahradních bazénech se stává spíše sportem pro otužilce. Jak je správně zazimovat?

U malých dětských bazénků vodu jednoduše vypustíme, bazén necháme vyschnout a někam uložíme. U těch větších už je škoda vodu vypouštět, a to jak u nadzemních, tak u zapuštěných. 

„Z bazénu odstraníme nejlépe bazénovým vysavačem veškeré nečistoty. Srovnáme pH vody a vodu nachlorujeme. Stejný postup je, když místo chloru používáme sůl,“ radí bazénový technik Martin Zikula.

Odpouštění vody

Po úpravě vody začneme s odpouštěním vody v bazénu. U základního vybavení – skimmer a recirkulační trysky vypustíme bazén pod trysky. Kdo má bazén vybavený „protiproudem“, musí vodu upustit až pod protiproud.

Odpojíme solární panely, pískovou filtraci, protiproud a další technologie a vypustíme z nich vodu, u pískové filtrace vypouštěcím ventilem u dna nádoby. Před skladováním by měly být veškeré odpojené věci suché.

Optimální pro zazimování je místnost, kde nemrzne. Pokud máme jenom malý zahradní domek, kde může mrznout, musí být všechny technologie dokonale zbavené vody. Písková filtrace zbavená vody přežije zimu i v šachtě u bazénu, pokud v ní není vlhkost. Vlhký písek v ní má dost místa se v zimě roztáhnout a nádobu nepoškodit.

Zazimování bazénu roztokem

Zazimovací roztok se prodává v tekutém stavu a na lahvi je od výrobců napsáno, na jaký objem bazénu je. Lahev roztoku je většinou na 50 metrů krychlových vody v bazénu, a tak vydrží podle velikosti bazénu i na 2–3 roky.

Kdo má bazén zastřešený, má vyhráno. Kdo ne, může si nechat podle velikosti bazénu vyrobit plachtu u výrobce bazénu, nebo zde dostane doporučení přímo na výrobce. Můžete použít i plachtu z hobby marketu, ale měla by být dostatečně pevná, aby ji v zimě voda, která na ni nateče, neroztrhala. Ochrání bazén před nečistotami a na jaře si tak ušetříte spoustu práce s čištěním bazénu.

Mráz a led

I když v zimě voda zvětšuje svůj objem, u upuštěného bazénu se má kam zvětšovat. U velkých mrazů pomohou i plováky, které nabízejí prodejci bazénů.

Nebo si můžete pomoci pet lahvemi částečně naplněných pískem. Rozmístíme je na vodní hladinu tak, aby případný led pnul do plováků nebo pet lahví. Platí pravidlo – čím více, tím lépe. Minimum je deset takových plováků nebo lahví.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio