Barvení a zdobení kraslic přírodními materiály. Tyhle suroviny najdete doma

4. duben 2023

Vystačíte si s běžně dostupnými věcmi, jako jsou cibulové slupky nebo červená řepa, případně červené zelí, koření kurkuma nebo čerstvý špenát. Záleží také na tom, zda máte vajíčka se skořápkou bílou nebo hnědou. Na bílé skořápce vyjdou barvy zřetelněji. Jak na to?

Cibulové slupky zalijeme vodou, přidáme trošku octa a povaříme. Nálev scedíme a ponoříme do něj natvrdo uvařená vejce. Někdo dokonce vaří vajíčka přímo ve vodě s cibulovými slupkami, ale pak se může stát, že se vytvoří nepravidelné skvrny – podle toho, jak slupky ulpí.

Podobný postup použijeme s nakrájenou červenou řepou, zelím nebo špenátem, případně uděláme odvar z kurkumy.

Dekorace vajec pomocí lístečků

Velmi pěkné je zdobení malými kvítky nebo lístečky – může to být jetel, řebříček, kousek mrkvové nebo petrželové natě. Přiložíme ho na uvařené vajíčko, pomocí gázy nebo staré punčochy omotáme a na špicích zavážeme napevno nití tak, aby se lístek neposouval.

Takhle připravená vajíčka dáme do barvicí lázně a necháme pěkně odležet, klidně i přes noc. Pak opatrně odmotáme gázu a na skořápce se objeví jemný otisk lístku. Vejce osušíme, potřeme kouskem špeku a vyleštíme.

Barvení vajíček, obrázek 6

Při zdobení voskem pozor na teplotu vody

Obarvená vejce můžeme také zdobit nanášením vosku v různých ornamentech. Existuje i technika, při které se vosk nanáší na nebarvené vejce, a teprve pak se barví. Tam je ale problém vybalancovat teplotu lázně – v teplé barva lépe chytá, ale pokud je příliš teplá, rozpustí vosk a kouzlo je pryč. Pokud se to povede, barva chytne, pak vosk odstraníme nahřátím nebo opatrným oškrabáním.

Specifický způsob zdobení se dochoval na Roudnicku – tam se kraslice zdobí nalepováním dužiny ze sítiny jezerní. Jsou to jemně bílé proužky, které se musí ze sítiny vyloupnout a pak se lepí na vajíčka – ať už po celé ploše (pak není potřeba vajíčko barvit) nebo do různých vzorů. U těch je hezčí mít vajíčko předem obarvené.

Na Moravě zas bylo tradicí zdobit kraslice nalepováním malých kousků slámy. Ta se dnes ale těžko shání a navíc se musí speciálně upravit.

Kraslice zdobí Marcela Hrabovská ze Želešic s pomocí slámy.
Spustit audio