Automatické pokuty z D1 zavalily radnice. Vyřizovat je budou až dva roky

28. říjen 2016

Silničáři o týden posunuli otevření opravované dálnice D1 u Ostrovačic. Po stavební firmě chtějí dokončení nedodělků. Až do úplného zprovoznění tam bude fungovat i automatické pokutování rychle jedoucích řidičů. Zpracování desetitisíců pokut za rychlou jízdu na dálnici D1 zabere úřadům až dva roky.

V modernizovaném úseku u Ostrovačic na Brněnsku letos silničáři vůbec poprvé spustili automatické úsekové měření rychlosti. Denně kamery odhalí tisíce přestupků. A úředníci nestíhají.

Dálniční úsek u Ostrovačic leží na hranicích dvou okresů. Pokuty za přestupky proto rozesílají dvě radnice. Šlapanice mají na starosti směr na Ostravu. V Rosicích zase úředníci řeší rychle jedoucí auta směrem na Prahu.

Čtěte také

„Jsou to tisíce přestupků denně, které musí náš odbor dopravy zpracovávat a dá se říct, že je těch přestupků tolik, že to nestíháme,“ říká starosta Rosic za KDU-ČSL Jaroslav Světlík.

Úředníci rozesílají pokuty poštou nebo datovými schránkami. A v těchto dnech se pomalu prokousávají přestupky z července.

„Pracuje na tom 3,5 úvazku, tady není jen problém s odesláním těch výzev, tady bude problém, když ti lidé nezaplatí. Čili tím se budeme opravdu zaobírat ještě dva roky,“ dodává.

Dálnice D1, ilustrační foto

Může se tak stát, že o svém přestupku se řidiči dozvědí až s mnohaměsíčním zpožděním. Podle ministerstva dopravy to nevadí. S výsledky první sezóny úsekového měření je podle mluvčího Tomáše Neřolda spokojené. „Podařilo se zklidnit dopravu, to z těch čísel vyplývalo, řidiči sundali nohu z plynu a bezpečnosti to prospělo.“

Kamery přibydou

Příští rok se řidiči budou potkávat s kamerami měřícími průměrnou rychlost v modernizovaných úsecích daleko častěji.

„V tuto chvíli dokončujeme výběrové řízení na dalších 5 setů tohoto úsekového měření. Předpokládáme, že na celkem 6 úsecích D1 se bude měřit,“ říká za Ředitelství silnic a dálnic mluvčí Jan Rýdl.

Cílem měření je snížení počtu nehod, které v dopravních omezeních často zastaví dopravu i na několik hodin.

autor: jel
Spustit audio