Archeopark Pavlov u Dolních Věstonic odkrývá unikátní naleziště kostí z dob lovců mamutů

25. červenec 2020

Archeopark Pavlov v těsné blízkosti Novomlýnských nádrží na jižní Moravě vás zavede až tisíce let zpátky do historie. Toto místo je velmi bohaté na pravěké vykopávky. Ve vedlejší obci, Dolních Věstonicích, byla nalezena známá soška Věstonické Venuše. A právě letos uplynulo od jejího objevení 95 let.

V Archeoparku Pavlov se představují vykopávky z doby, kdy toto území obývali lovci mamutů. Právě okolí Pálavy je bohatým nalezištěm kosterních pozůstatků jak mamutů, tak jejich lovců a také nejrůznějších artefaktů i někdejších sídlišť. Budova archeoparku je z pohledového betonu s charakteristickým designem a je částečně zapuštěná pod zem na úroveň nálezových vrstev.

Hned u vstupu je situován malý kinosál, ve kterém běží přibližně desetiminutová filmová smyčka. Správci parku doporučují navštívit kino jako první. Díky pěkně zpracovanému filmu, který shrnuje to nejzásadnější z historie pravěkých lovců mamutů, se malí i velcí návštěvníci dozvědí základní informace, které slouží k pochopení celé expozice Archeoparku.

Archeopark Pavlov u Dolních Věstonic odkrývá unikátní naleziště kostí z dob lovců mamutů

V parku jsou ale připraveni i na studenty archeologie a odborníky. Jakkoli jsou expozice koncipovány nenáročně a intuitivně, i ten, kdo touží po hlubších znalostech, si přijde na své. Třeba v odborné knihovně nad recepcí.

Uvidíte pravou mamutí kost na vlastní oči

Kromě vitrín s nálezy, vykopávkami a jejich kopiemi může každý na vlastní oči spatřit, jak vypadá archeologické naleziště ve chvíli, kdy jej odhalují sami profesionálové. V jedné části je odkrytý hrob s ostatky lidí, v další pak velké naleziště kostí skutečných mamutů. Velmi zajímavým prvkem je pak projekce směrovaná právě na tyto nálezy. Nejprve návštěvník vidí naleziště v běžném světle, po chvíli místnost potemní a na jednotlivé předměty zamíří paprsek projektoru. I naprostý laik tak může ve žlutošedé hlíně poznat světlem zvýrazněnou stehenní kost mamuta nebo část lebky, které by jinak rozpoznával jen velmi těžko.

Archeopark Pavlov u Dolních Věstonic

I když historie lovců mamutů už se nezmění, Archeopark v následujících letech proměny čekají. Budova parku sice nabízí už teď řadu zajímavých památek, další ale čekají na odhalení v bezprostředním sousedství budovy. Během následujících let by měly louky v okolí projít dalším archeologickým průzkumem a poté budou zpracovány do rozsáhlejší venkovní expozice. Bude tedy určitě zajímavé navštívit park i v dalších letech a sledovat, jaká tajemství stále ukrývá bohaté naleziště pravěkých lovců mamutů u Pavlova pod pálavskými vrchy.

Spustit audio