Aerosmith: Cryin´

24. červen 2024

V září loňského roku odstartovala americká hardrocková skupina Aerosmith rozlučkové turné, které tak dovrší její padesátiletou kariéru. 10. dubna letošního roku skupina oznámila nové termíny tohoto turné na roky 2024 a 2025.

Pojďme do Spojených států. Tam si svůj díl slávy v roce 1993 užívala skupina Aerosmith dnes slavnou rockovou baladou Cryin´. Aerosmith, často označovaní jako "The Bad Boys from Boston", česky špatní kluci z Bostonu, vznikli v roce 1972, založil je původně bubeník Steven Tyler a dnes jsou se 150 milióny prodaných desek nejúspěšnější americkou hardrockovou kapelou.

Píseň "Cryin'" pochází z jejich jedenáctého studiového alba "Get a Grip", které vyšlo v roce 1993. Skladba rychle získala popularitu a stala se jedním z největších hitů kapely v 90. letech. "Cryin'" je známá svým emotivním textem, silným vokálním výkonem Stevena Tylera /stývna thajlera/ a výrazným kytarovým riffem Joe Perryho. Pojednává o bolestivém rozchodu a emocionální ztrátě, což jsou témata, která se často objevují v tvorbě Aerosmith. Steven Tyler ve skladbě vyniká svým charakteristickým chraplavým hlasem, který dodává písni autentický a syrový výraz. Brečel jsem, když sem tě potkal a teď se na tebe snažím zapomenout, zpívá Steven Tyler, frontman skupiny Aerosmith.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio